Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W większości nie są one produkowane przez ludzki organizm, dlatego powinniśmy je dostarczać w codziennym pożywieniu. Witaminy zostały odkryte w XX wieku, jednak już w czasach starożytnych lekarze dostrzegali bezpośredni związek pomiędzy stosowaniem odpowiedniej diety w zwalczaniu niektórych chorób. W celu leczenia kurzej ślepoty, lekarze w starożytnym Egipcie, zalecali swoim pacjentom jedzenie wątroby. Dzisiaj lekarz zaleciłby przyjmowanie witaminy A, która jak wiemy znajduje w wątrobie.
Pierwszą witaminę odkrył w 1912 roku Polak, Kazimierz Funk była to tiamina, dziś znana, jako witamina B11. Biochemik nazwał swoje odkrycie witaminą, ponieważ tiamina jest pochodną amin a vita znaczy życie. Odkrycie Polaka sprowokowało dalsze badania nad związkiem pomiędzy żywieniem a występowaniem chorób. Dzięki temu odkryto kolejne witaminy i poznano przyczyny ich występowania.
Każda z witamin w inny sposób oddziałuję na nasz organizm i posiada inne właściwości. Witaminy dzielimy na dwie grupy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie.
Witamina T posiada również inne nazwy: witamina O, witamina B11, witamina Bt. Karnityna to jej nazwa chemiczna. Przez światowe autorytety naukowe jej właściwości witaminowe nie są powszechnie uznawane (niewielu naukowców interesowało się witaminą T i jej właściwościami). Bardzo mało znany jest też metabolizm tej witaminy, wchłoniętej przez błonę śluzową jelit do organizmu.
W stanie naturalnym witamina T występuje w tkankach ludzkich, zwierzęcych i w żółtku jaj. W roślinach największe źródła tej witaminy znajdziemy w ziarnach sezamu i dyni oraz we wszystkich ziarnach zbóż, jednak w mikroskopijnych ilościach. Najwięcej informacji na temat witaminy T mamy o jej wpływie na krew, a szczególnie na płytki krwi, które są ostatnim stadium krzepnięcia krwi. U osób chorych na hemofilię, witamina T wpływa na czynniki przeciw hemofilowe, przeciwdziałając niedokrwistości wtórnej. W naszym organizmie karnityna jest odpowiedzialna za pobudzanie funkcji trawiennych, szczególnie żołądka, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego. Prawidłowo funkcjonujące trawienie pobudza nasz organizm do wzrostu apetytu i lepszego wykorzystania anabolicznych substancji odżywczych. Witamina T może być wykorzystywana ze względu na swoje właściwości w pediatrii do podawania jej wcześniakom lub dzieciom z zaburzeniami rozwojowymi spowodowanymi brakiem łaknienia. Można ją też stosować u osób starszych w przypadkach niedożywienia.
Jak funkcję pełni witamina T?
Do funkcji, jakie witamina T pełni w naszym organizmie możemy zaliczyć:
- wzmocnienie krwinek czerwonych
- zwiększenie krzepliwości krwi (wzrost liczby trombocytów)
- pobudzenie hemopoezy (procesów krwiotwórczych)
- zapewnienie stałego dopływu energii do organizmu
- stymulacja funkcji trawiennych szczególnie żołądka, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego
- wzmocnienie działania potasu
- odmładzanie tkanek organizmu
- pobudzanie podziału komórkowego
- zwiększa koncentrację i poprawia pamięć
Źródła witaminy T to: nasiona sezamu, ziarna dyni, żółtka jaj, owadów i grzybów.
Witamina T jest rozpuszczalna w tłuszczach i odporna na temperaturę.
Zobacz także: