Jak zrobić rosół

Rosół to potrawa, która gości na naszych stołach i zawsze kojarzy nam się z obiadem u babci. To fakt – babcia robiła najlepszy rosół na świecie. Według niej najlepszy rosół był wtedy, gdy pływały w nim oka. Jak go przyrządzić? Przeczytaj nasz poradnik.

Czym jest rosół?

Rosół jest wywarem warzywno – mięsnym. Jest to bardzo pożywne danie, serwowane podczas obiadu. Z pewnością jeśli masz dziecko, będzie to jego jedno z ulubionych dań. Na pewno próbowałeś kiedyś zrobić rosół z kostki i wiesz, że to nie jest najlepszy pomysł – nie smakuje on zbyt dobrze. Rosół przygotowany w domu nie zawiera barwników i konserwantów – co jest bardzo rzadkie, ale i pożądane w dzisiejszych czasach. Nie jednokrotnie pewnie też słyszałeś, że rosół jest niezastąpiony przy przeziębieniach i podawany osobom chorym i tym, które dochodzą do zdrowia.

Gotowy rosół może być podstawą innych zup: pomidorowej, ogórkowej, kalafiorowej czy innej. Można też stosować rosół, jako bazę do sosów bądź gotować na nim kaszę i pulpety, aby były smaczniejsze.

Jakich składników potrzebujemy, aby ugotować rosół?

Najlepszy rosół jest gotowany na mięsie drobiowym. Aby ‘odchudzić’ rosół powinno się go gotować na mięsie bez skóry i chrząstek.

Składniki na rosół:

  • korpus z kurczaka, 2 skrzydełka i udko (lub inne, preferowana części kurczaka)
  • jeden pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, kawałek pora, odrobina pietruszki
  • liść laurowy
  • cebula
  • około 10 ziaren pieprzu
  • około 3 ziarna ziela anielskiego
  • sól
  • natka pietruszki

Jak przygotować rosół?

Masz już wszystkie potrzebne składniki? No to do dzieła!

  1. Weź mięso drobiowe i dokładnie je umyj.
  2. Umyte części kurczaka przełóż do garnka, zalej około 3 litrami wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Później gotuj przez około 15 minut w celu usuwania szumowiny. Szumowina to brzydka, niepotrzebna ‘piana’ wydzielająca się z mięsa. Zbieramy ja łyżką.
  4. W tym czasie umyj i pokrój warzywa. Dodaj warzywa do wywaru razem z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, solą i liściem laurowym.
  5. Gotuj do momentu, aż rosół będzie gotowy. Poznasz ten moment po tym, że mięso będzie odchodziło od kości.
  6. Spróbuj wywaru i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Do rosołu możesz dodać mięso obrane z kości i pokrojoną marchewkę.
  8. Podawaj z makaronem.

Przydatne wskazówki

Chcesz się pozbyć zbędnego tłuszczu z rosołu? Weź papierowy ręcznik i połóż go na wierzch rosołu. Wtedy papier wsiąknie nadmiar tłuszczu.

Mięso z rosołu możesz oddzielić od kości, zmielić, połączyć z cebulką przyprawami i wykorzystać jako farsz do pasztecików.

Nadmiar rosołu możesz zamrozić i później

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię