Strona główna Odżywianie Witamina B8

Witamina B8

540
0
Witamina B8
Witamina B8 (fot. sxc.hu)

Witamina B 8 nazywana jest też inozytolem. Po raz pierwszy wykryto witaminę B8 u osób chorych na cukrzycę ponad 100 lat temu. Jednak dopiero w 1941 roku dwaj uczeni Gavin i McHenry, odkryli jak ważną rolę pełni w procesie metabolizmu ludzkiego organizmu. Witamina B8 występuje w dziewięciu odmianach izomerycznych i nie jest witaminą w pełnym tego słowa znaczeniu (biologicznie aktywny jest mezoinozytol).

Witamina B8 – rola w organizmie człowieka

Witamina B8 jest syntetyzowana w mózgu, częściowo w nerkach i wątrobie (prawdopodobnie we wszystkich tkankach). Inozytol jest budulcem błon komórkowych. Do komórek niepotrafiących go syntetyzować dostarczany jest poprzez krew. Witaminę B8 wytwarzają także bakterie obecne w naszym układzie pokarmowym. Inozytol jest niezbędny do wytwarzania jednego z najważniejszych fosfolipidów występujących w lecytynie (jest jednym z jej głównych składników). Jako substancja lipotropowa zapobiega gromadzeniu się tłuszczów i cholesterolu w wątrobie. Jeśli wątroba jest nadmiernie obciążona przez tłuszcz i cholesterol odbija się to negatywnie na całym organizmie (upośledzeniu ulegają takie jej funkcje jak detoksykacja organizmu, metabolizm, produkcja żółci itp.). Może to również prowadzić do różnego rodzaju schorzeń dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego (kamica). Witamina B8 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu neuroprzekaźników – zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę. Neuroprzekaźniki są odpowiedzialne za funkcje poznawcze, jasność myślenia, sprawne zapamiętywanie, stabilizację nastrojów, sprawność mięśni i nerwów. Dowiedziono, że suplementacja inozytolem w dużych dawkach jest pomocna w leczeniu depresji (pozytywnie wpływa na aktywność serotoniny). Witamina B8 podawana w zwiększonych dawkach łagodzi objawy nerwic i natręctw oraz ataków paniki. Badania naukowe dowiodły, że niedobory inozytolu mogą być przyczyną niepłodności u mężczyzn. Witamina B 8 odgrywa ważną rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym, stosuje się ją w leczeniu łysienia (dzięki niej rosną nasze włosy).

Witamina B8 – źródła występowania

Do produktów spożywczych, jakie powinny się znajdować w naszym codziennym menu. Aby nie zabrakło w organizmie witaminy B8 należ spożywać różnego rodzaju mięsa jak wieprzowina, wątroba cielęca, wołowe serce i mózg, drożdże piwowarskie, produkty pełnoziarniste, soczewicę, fasolę, kiełki pszenicy i kantalupy, owoce cytrusowe, kapustę, orzeszki ziemne, rodzynki, nabiał i jaja.

Witamina B8 – niedobory

Niedobór witaminy B 8 w naszym, organizmie praktycznie nie występuje, ponieważ związek ten powszechnie występuje w produktach spożywczych oraz jest produkowany przez ludzki organizm (ok. 2/3 powstaje w wyniku przemiany materii). Resztę zapotrzebowania na inozytol uzupełniamy w codziennych posiłkach. Powinniśmy pamiętać, że stres jest tym czynnikiem, który wytrąca witaminę B 8 z naszego organizmu.

Niemniej jeśli dochodzi do niedoboru witaminy B 8 w organizmie objawia się to głównie zmianami na tle psychicznym. Pacjenci odczuwają niepokój i stają się nerwowi, występują ataki paniki i nerwica natręctw. Długotrwały niedobór inozytolu może skutkować impotencją lub bezpłodnością u mężczyzn. Niedobór witaminy B 8 wspólnie z innymi witaminami może prowadzić do intensywnego łysienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here