Strona główna Układ Pokarmowy Nietolerancja laktozy – choroba przewodu pokarmowego

Nietolerancja laktozy – choroba przewodu pokarmowego

75
0
Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy

Jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja laktozy czyli nietolerancja cukru występującego w mleku. Zaburzenie trawienia i wchłaniania węglowodanów wynikające z genetycznie uwarunkowanych niedoborów enzymu laktozy  lub wtórne deficyty aktywności enzymów w wyniku zmniejszenia powierzchni chłonnej jelita (po ostrych biegunkach, po antybiotykowe, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna).

Co musimy wiedzieć o nietolerancji laktozy?

Kiedy w organizmie występuje niedobór enzymu beta-galaktozy, powszechnie zwanego laktozą – niestrawiony cukier mleczny przedostaje się do jelita grubego i tam ulega szybkiej fermentacji pod wpływem obecnej tam flory bakteryjnej. Produkty tej przemiany razem z niezhydrolizowaną laktozą podrażniają i powodują wzdęcia przewodu pokarmowego co dodatkowo nasila objawy nietolerancji.

Po spożyciu mleka, czy innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości

  • biegunka
  • uczucie przelewania w brzuchu
  • ból brzucha
  • kolka jelitowa
  • nudności
  • wzdęcia i gazy

Diagnostyka nietolerancji laktozy polega na

  • badaniu stolca (pH, stężenia cukru i kwasów organicznych)
  • teście tolerancji laktozy – badanie stężenia glukozy we krwi przed i po podaniu doustnym laktozy – norma wzrostu glikemii > 20 mg/dl
  • biopsji jelita cienkiego  – ocena aktywności laktazy w rąbku szczoteczkowym znajdującym się na szczycie kosmka w jelicie cienkim
  • teście genetycznym
  • teście oddechowo wodorowym – polega na pomiarze stężenia wodoru w powietrzu wydychanym – norma < 20 ppm   

Dieta – leczenie i zapobieganie nietolerancji laktozy

Istotą leczenia i zapobiegania jest unikanie pokarmów wywołujących uczulenie, czyli wyeliminowanie lub znaczne zmniejszenie w diecie zawartości nietolerowanego cukru.        W przypadku przyczyn genetycznych dietę bezlaktozową stosuje się przez całe życie. Przy wtórnych niedoborach laktazy stosuje się czasowe wykluczenie lub ograniczenie ilości w diecie.

Kupując produkty należy czytać etykiety, ponieważ laktoza może być dodawana do różnych produktów, w których możemy się jej nie spodziewać.

Produkty i pokarmy bogate w laktozę przeciwskazane

  • mleko pełne, oddtłuszczone, sproszkowane, skondensowane
  • produkty mleczne
  • śmietana
  • ser
  • masło
  • lody

Produkty, które mogą zawierać laktozę w mniejszych ilościach

  • produkty farmaceutyczne (syropy, otoczki tabletek)
  • chleb, produkty piekarnicze, margaryna
  • czekolada mleczna, cukierki
  • produkty mięsne (poprawa smaku i konsystencji)
  • gotowe mieszanki do robienia naleśników, ciastek i ciasteczek, płatki śniadaniowe i batony zbożowe
  • buraki cukrowe, groch, fasola lima

Zalecenia w leczeniu żywieniowym nietolerancji laktozy

  • eliminacja produktów zawierających laktozę
  • należy spożywać ryby, drób i mięso, pieczywo niezawierające mleka, płatki owsiane, owoce, warzywa, zupy
  • w sprzedaży występują produkty bez laktozy (np. mleko, sery, serki, jogurty), które bardzo ułatwiają prawidłowe zbilansowanie diety
  • zwiększenie liczby posiłków w ciągu dnia, a zmniejszenie ich objętości
  • diecie ubogolaktozowej często zaleca się stosowanie suplementów wapnia, witaminy D3 oraz multiwitamin

Indywidualny poziom tolerancji laktozy jest różny, dlatego też dietę należy dostosować do indywidualnych potrzeb i możliwości chorego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here