Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, dzięki któremu każdy z nas jest w stanie normalnie funkcjonować. Jego niedobory mogą osłabiać mięśnie i serce, dlatego też osobom mającym problemy z korzystaniem z urozmaiconej diety zaleca się sięganie po suplementy diety. Dlaczego jest tak ważny? Jak chronić się przed jego niedoborem?
Magnez i jego działanie
Magnez jest pierwiastkiem o działaniu ogólnoustrojowym. Gdy pojawiają się problemy z jego niedoborem, mogą pojawić się liczne problemy ze zdrowiem. To przede wszystkim osłabienie mięśni oraz większa drażliwość, a w bardziej poważnych sytuacjach niedobory mogą prowadzić do nieregularnej pracy serca.
Ludzki organizm nie potrzebuje zbyt wielkich ilości magnezu, więc zróżnicowana dieta powinna wystarczyć. Zdarza się jednak, że w wyniku stosowania niektórych leków zwiększa się zapotrzebowanie na magnez i suplementy diety stają się koniecznością.
Zapotrzebowanie
Magnez stanowi aż 0,05% wagi naszego ciała, tak więc jego ilość w organizmie jest bardzo duża. Bierze on udział i jest obecny w większości naszych narządów i organów. Jest tak samo potrzebny do prawidłowej pracy mózgu, co do zapewnienia właściwej pracy i sprawności mięśni, a także naszemu samopoczucia psychicznego. magnez reguluje prawidłową pracę serca, wpływa na większość procesów myślowych oraz reguluje pracę całego organizmu. Na przykład, już na etapie wczesnej ciąży niewłaściwa ilość magnezu w organizmie może prowadzić do poronienia lub warunkować nieprawidłowy przebieg całej ciąży. Dzienne zapotrzebowanie magnezu dla organizmu wynosi: dla dzieci do 6. miesiąca życia około 50 mg/24 godz.; dla dzieci do 1. roku życia około 70 mg; dla dzieci do 10 lat 150-250 mg; dla młodzieży 6-10 mg/kg wagi ciała. Dla ludzi pracujących w warunkach ekstremalnych, np. wykonujących duży wysiłek w wysokiej temperaturze, zapotrzebowanie na magnez może się zwiększać do 15-20 mg/kg wagi ciała. Dla matek ciężarnych i karmiących zapotrzebowanie na ten pierwiastek waha się od 450-600 mg/24 godziny.
Zdrowa dieta a magnez
Minerał ten znaleźć można przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych oraz w orzechach. Jego dobrym źródłem są również ziarna zbóż oraz warzywa strączkowe (jak groch czy fasola). Aby organizm mógł go lepiej przyswajać, należy unikać nadmiaru utrudniających jego wchłanianie tłuszczów. Lekka, pełna warzyw za to uboga w tłuszcze dieta jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć problemów z przyswajaniem magnezu.
Zobacz także: