Strona główna Poradniki Lecznicze oraz odżywcze właściwości cebuli

Lecznicze oraz odżywcze właściwości cebuli

228
0

Cebula zaliczyć można do warzyw, które znane są już od tysięcy lat. Nie chodzi tutaj jedynie o jej walory smakowe, dzięki którym wiele potraw smakuje lepiej, ale również o właściwości zdrowotne i lecznicze. Cebula (łac. Allium cepa) lub inaczej cebula zwyczajna, cebula ogrodowa lub dymka jest warzywem zaliczanym do warzyw z rodziny amarylkowatych. W obecnych czasach nie występuje już w formie dzikiej, ale jest bardzo popularnym warzywem uprawnym, które nie posiada zbyt dużych wymagań związanych z uprawą. Według badań, cebula pochodzi prawdopodobnie z terenów Azji Środkowej skąd rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. Na kartach historii przewija się między innymi w okresie budowy piramidy Cheopsa, podczas której na zakup cebuli dla robotników wydano ogromne ilości pieniędzy. Jakie zatem walory ma to popularne w Polsce i na świecie warzywo oraz co każdy powinien o nim wiedzieć?

W historii dziejów, cebula jako warzywo lecznicze odegrała olbrzymią rolę. Stosowano ją już w starożytności jako lek na różnego rodzaju dolegliwości. Aplikowano ją w przeróżnej postaci – od zjadania na surowo po syropy i wyciągi, aż po wywary i okłady. Cebula zapisała się również w polskiej medycynie ludowej, która zalecała spożywanie syropu z cebuli w przypadku przeziębienia oraz wąchanie świeżo przeciętej lub zmielonej cebuli jako ratunek dla zatkanych górnych dróg oddechowych. Cebula cechuje się również sporą zawartością witaminy C, dlatego też była popularnym warzywem wśród dalekomorskich marynarzy cierpiących na szkorbut. Dodatkową zaletą są jej bakteriobójcze właściwości oraz zawartość takich pierwiastków jak siarka, magnez, krzem, fosfor oraz cynk. Dodatkowo w cebuli spotkać można witaminy C, PP, B1, B2, E, K oraz prowitaminę A.  To właśnie te składniki powodują, że cebula jest tak znakomitym, naturalnym antybiotykiem, który wspomaga odporność organizmu. Ale to nie wszystko.

Wpływ cebuli na krew

W toku badań okazało się, że składniki zawarte w cebuli mają zbawienny wpływ na krew. Glukokinina występująca w cebuli radykalnie hamuje rozwój cukrzycy i zapobiega wystąpieniu pierwszych objawów u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania. Warto dodać, że cebula pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi więc zalecana jest szczególnie cukrzykom. Idąc dalej należy wspomnieć o roli jaką odgrywa wysoka zawartość potasu w cebuli. Otóż regularne spożywanie cebuli przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także złego cholesterolu. Równie ważnym aspektem w kontekście krwi jest jej rozrzedzanie spowodowane przez niektóre składniki zawarte w cebuli. W ten sposób warzywo to zaliczane jest do naturalnych środków zapobiegania zakrzepom krwi powstającym w naczyniach krwionośnych.

Wpływ cebuli na raka

Wiele nowych badań przeprowadzonych z użyciem cebuli oraz czosnku pozwala naukowcom twierdzić, że te dwa warzywa w znacznym stopniu przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na niektóre typy nowotworów. Zalicza się do nich rak jamy ustnej, jajników, nerek oraz jelita grubego. Dodatkowo badacze z Niemiec oraz USA w swoich badaniach udowodnili, że kwercetyna znajdująca się w cebuli może hamować rozwój raka trzustki. Są to z pewnością bardzo dobre informacje dla osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka.

Cebula na trawienie

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale warzywo jakim jest cebula ma również pozytywny wpływ na układ trawienny. Cebula gotowana lub surowa (np. jako dodatek do surówek) naturalnie wspomaga trawienie oraz działa przeciwzaparciowo. Warto jednak pamiętać, że związki zawarte w świeżej cebuli nie są zalecane dla osób zmagających się z problemami związanymi z woreczkiem żółciowym oraz z wątrobą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here