fot. stock.adobe.com

Lubisz być na czasie – także w kwestii kulinarnych trendów? A może po prostu zależy Ci na zdrowym odżywianiu? Każdy powód jest dobry, by przekonać się o super mocy, jaką dysponują superfoods. Dowiedz się o nich więcej i czerp korzyści z ich wyjątkowych właściwości!

Dobroczynna moc superżywności

Ostatnio coraz częściej słyszymy o superfoods. Co oznacza ten obiecująco brzmiący termin? To naturalna żywność odznaczająca się nieprzeciętnie wysoką zawartością witamin, antyoksydantów, mikroelementów, enzymów i fitozwiązków. Lista superfoods jest długa, ponieważ znajdziesz na niej m.in. warzywa, owoce, kasze, a nawet przyprawy.

 

Czy warto jeść superfoods? Jak najbardziej tak! Współczesny pęd życia i kiepskiej jakości żywność z supermarketów sprawiają, że standardowy sposób odżywiania bywa niedoborowy. Wtedy na ratunek przychodzą superfoods będące prozdrowotną bombą dla organizmu. Włączając je do posiłków, serwujesz sobie zastrzyk substancji odżywczych. Zamiast zażywać kolejne suplementy, lepiej wybrać się na dobrze zaopatrzony bazarek lub odwiedzić sklep ze zdrową żywnością.

Poznaj zagraniczne superfoods

Regularne spożywanie superfoods korzystnie oddziałuje na zdrowie, poprawiając samopoczucie i wygląd. W ten sposób możesz opóźnić procesy starzenia oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Aby wcielić w życie ten scenariusz, poznaj kilka popularnych superfoods.

 

  • Kurkuma to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy. Dzięki niej usprawnisz krążenie, pozbędziesz się toksyn, wzmocnisz odporność oraz wygrasz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu lub cukru. Według hinduskiej tradycji kurkuma to recepta na długie i zdrowe życie.

 

  • Awokado stanowi nieocenione źródło zdrowych tłuszczów, witamin, błonnika, potasu i kwasu foliowego. Wszystko to stanowi o jego korzystnych dla organizmu właściwościach. Spożywając je, wspierasz wzrok i odporność oraz zdrowie wątroby. Co ciekawe – awokado może zapobiegać osteoporozie.

 

  • Jagody goji pomagają zadbać o zdrowie w kompleksowy sposób. Te drobne owoce wspierają prawidłowe widzenie, a ponadto redukują poziom cholesterolu we krwi, stojąc na straży właściwej glikemii. Dodatkowo działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu sprawdzają się w profilaktyce nowotworów.

 

  • Grzyby shiitake są cenione za wiele prozdrowotnych walorów, które zawdzięczają bogactwu witamin, minerałów i białka. Chronią wątrobę, działają wzmacniająco, przeciwrakowo, przeciwwirusowo oraz przeciwmiażdżycowo, a ich systematyczne spożywanie sprzyja długowieczności,

Sięgaj także po rodzime superfoods

Czasem zapominamy, że superfoods to nie tylko egzotyka. Tymczasem wiele produktów zaliczających się do superżywności znajdziesz wśród produktów krajowych – polskie superfoods są łatwiej dostępne i mniej obciążają portfel. Przed Tobą kilku superbohaterów, których warto zaprosić do stołu!

 

  • Kasza jaglana jest zasobna w witaminy i mikroelementy, takie jak magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor i krzem. Ten dobroczynny miks kompleksowo wzmacnia i detoksykuje organizm, wspomagając walkę z przeziębieniami.

 

  • Siemię lniane stanowi skarbnicę wielu ważnych składników, takich jak na przykład kwasy tłuszczowe omega 3, witamina E, wapń, cynk, lecytyna i przeciwutleniające lignany. Jego spożywanie jest korzystne dla serca, mózgu oraz układu pokarmowego.

 

  • Czosnek słynie z przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych mocy. Zawarta w nim allicyna korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz układ krążenia. Czosnek działa przeciwnowotworowo i stymuluje odporność.

 

  • Miód wyróżnia się bakteriobójczym, antybiotycznym i detoksykującym działaniem. Substancja dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz wspiera mózg. Znajdziesz w nim wiele cennych składników, których brak w monotonnej diecie.

 

  • Kiszonki obfitują w bakterie probiotyczne, które wspierają trawienie i stan jelit, jak również dobrze wpływają na odporność. Do diety warto włączyć kiszoną kapustę, ogórki lub buraki.

 

  • Aronia i dzika róża – zawierają dużo witaminy C i przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Wpływa to na ich przeciwnowotworowe i przeciwzapalne walory. Aronia jest dobra dla wzroku, a także wspiera walkę z depresją i lękami. Z kolei dzika róża stymuluje odporność i jest pomocna w zwyrodnieniach stawów.

Jak włączyć superfoods do menu?

Superfoods staraj się serwować na surowo (oczywiście te, w przypadku których jest to możliwe) albo stosuj możliwie krótką obróbkę termiczną. Pozwoli to zachować maksimum dobroczynnych substancji. Niemal każdy posiłek można wzbogacić o superżywność. Owsiankę posyp kakao lub żurawiną, a zupę jarzynową wzbogać jarmużem. Innym razem dorzuć pietruszkę do smoothie, a zamiast frytek podaj kaszę jaglaną.

 

Nie masz czasu na gotowanie i kupowanie superżywności? Pomocnym rozwiązaniem będą pełne witamin i mikroelementów diety pudełkowe, w których znajdziesz wiele prozdrowotnych składników. W dużych miastach wartą uwagi opcją są cateringi premium (np. dieta z dostawą w Warszawie) stworzone z myślą o wymagających konsumentach. W tym przypadku możesz spodziewać się dań w restauracyjnym stylu, w których znajdziesz wiele superfoods, a także produkty z ekologicznych gospodarstw. Przekonaj się, że profesjonalnie skomponowany jadłospis zapewnia ogrom możliwości i korzyści!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj