Zupa pomidorowa to wspomnienie dzieciństwa niemal każdego z nas. Smak ten króluje w polskich domach, zaraz obok rosołu. Dla niektórych nie ma pomidorowej bez makaronu, inni wolą zupę z ryżem. Mniej klasyczny przepis – na zupę pomidorową krem – stał się niedawno bardzo popularny. Prezentujemy trzy przepisy, od klasyki, po nowoczesne podejście do pomidorówki.
Zupa pomidorowa z koncentratem pomidorowym – Polska klasyka
Podstawą każdej zupy pomidorowej jest nic innego jak dobre pomidory. Warto cieszyć się ze świeżych owoców pomidorów w sezonie, ale niejednokrotnie zmuszeni jesteśmy sięgnąć po koncentrat. Koncentrat pomidorowy można znaleźć w niemal każdym przepisie na zupę pomidorową. Naszym zdaniem jednak lepiej wybrać pomidory z puszki, których smak bliższy jest świeżym składnikom. Wszystko jednak zależy od efektu, który chcemy uzyskać, dlatego prezentujemy każdą wariację.
Składniki:
1 porcja rosołowa lub żeberka
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziele angielskie
3 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1 seler
4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, koperek, natka pietruszki – do smaku
Przepis krok po kroku
- Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zbieramy szum. Im mniej wody damy, tym wywar będzie mocniejszy.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę i marchewki kroimy, po czym dodajemy do zupy.
- Obieramy pietruszkę i seler, po czym także dodajemy do pozostałych składników.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko bardzo energicznie mieszamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, tak aby składniki przeszły wzajemnym smakiem.
- Zabielamy zupę śmietaną (można to zrobić w garnki lub na talerzach po podaniu).
Jeżeli lubimy zupę z ryżem lub makaronem, możemy ugotować je osobno i dodać do zupy tuż przed podaniem – bezpośrednio na talerze. Możemy też ugotować ryż lub makaron od razu w zupie – wtedy dodajemy je po dodaniu koncentratu pomidorowego i gotujemy aż ryż/makaron będzie miękki.
Zobacz także: Jak zrobić rosół? Sprawdzone sposoby
Aromatyczna zupa pomidorowa – ze świeżych pomidorów i dużą ilością ziół
Składniki:
1 porcja rosołowa lub żeberka
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziele angielskie
3 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1 seler
5 dużych pomidorów
sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, lubczyk, cząber i inne ulubione zioła- do smaku
Przepis – krok po kroku
- Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zbieramy szum. Im mniej wody damy, tym wywar będzie mocniejszy.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę i marchewki kroimy, po czym dodajemy do zupy.
- Obieramy pietruszkę i seler, po czym także dodajemy do pozostałych składników.
- W tym czasie przygotowujemy pomidory – sparzamy i obieramy ze skórek, po czym blendujemy lub miksujemy.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy mięso i dodajemy pomidory wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Jeżeli zupa jest “za słaba” możemy dodać dodatkowych pomidorów.
Zupę można podawać z ryżem lub makaronem. Możemy też dodać śmietany, jednak taka zupa ze świeżych składników smakuje naprawdę świetnie bez dodatków.
Zupa pomidorowa krem – bez mięsa
Składniki:
5 dużych pomidorów (lub pomidory z puszki)
3 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek – do smażenia
sól, pieprz i ulubione zioła- do smaku (zupa doskonale smakuje ze świeżą bazylią lub lubczykiem)
Przepis – krok po kroku
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na głębokiej patelni.
- Dodajemy sprasowany czosnek i smażymy aż cebula będzie miękka.
- W tym czasie przygotowujemy pomidory – sparzamy i obieramy ze skórek, po kroimy w ćwiartki.
- Dodajemy pomidory na patelnię wraz z przyprawami i ziołami.
- Dusimy wszystko na wolnym ogniu około 20 minut, po czym przekładamy do blendera.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną, ale nie jest to konieczne. Krem pomidorowy możemy podawać z bagietką lub grillowanym chlebem.
Jeżeli chcemy dodać zupie nieco innego smaku, możemy wraz z pomidorami zblendować paprykę konserwową – jej ilość zależy od tego, jaki efekt smakowy chcemy uzyskać. Dobrze będzie nadawała się też zgrillowana świeża czerwona papryka.
Czytaj również: Pomidory – właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść pomidory?