Tort wymaga poświęcenia większej ilości czasu, niż na zwykłe ciasto. Jest ciastem okolicznościowym, bez którego nie odbędzie się żadne przyjęcie urodzinowe, większa impreza i ślub. Najczęściej torty piecze się na okoliczność imprezy urodzinowej. W poniższym poradniku dowiecie się, jak go przygotować.
Rodzaje tortów
Torty można zrobić na milion sposobów w zależności od naszych upodobań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Tort może być piętrowy, szeroki, wysoki, niski, ozdobiony marcepanem, polewą, specjalnym kremem, bitą śmietaną i różnymi czekoladkami, żelkami i posypkami. Dodatkowo można stworzyć kilka kolorów biszkoptów a także wybierać pomiędzy smakiem i kolorem kremów.
Przepis podstawowy
Tutaj znajdziecie przepis na tort składający się z biszkoptu i najprostszego kremu – czyli kupionego. Jest to najłatwiejszy i najmniej pracochłonny sposób. Jeżeli chcecie zmniejszyć czas przyrządzenia tortu do minimum można użyć gotowych biszkoptów, wcześniej zakupionych w sklepie. Jednakże to nie to samo co domowy biszkopt.
Składniki na biszkopt:
-6 jajek
-6 łyżek cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek mąki
-łyżka mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w wysokim naczyniu, dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem, aż do momentu powstania sztywnej piany (po odwróceniu naczynia piana ma się go trzymać). Następnie dodaj do ubitych białek cukier puder i cały czas miksuj. Dodaj teraz stopniowo żółtka (mikser ciągle ubija). Gdy masa będzie gęsta, powoli partiami przesiewaj do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nadal miksuj. Ciasto jest gotowe.
Do natłuszczonej tortownicy wlej gotową masę i piecz 40 minut w temperaturze 40oC.
Gotowy biszkopt pozostaw do wystygnięcia.
Zobacz także: Jak zrobić karmel – przedstawiamy niezawodny sposób
Co dalej?
W czasie, gdy biszkopt stygnie możesz zrobić poncz do nasączenia biszkoptu, aby tort nie był suchy. Do tego potrzebujesz dużej miski. Wlej do niej około pół litra przegotowanej wody, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i kilka kropel olejku waniliowego. Wszystko wymieszaj. Poncz jest gotowy.
Gdy biszkopt jest już zimny przekrój go na 3 części i każdą z osobna nasącz wcześniej przygotowanym ponczem.
Teraz pora na krem. Krem do tortów przyrządź zgodnie z opisem przygotowania na opakowaniu. Na dużej paterze do tortów ułóż pierwszą część biszkoptu i na nią nałóż pierwszą partię kremu. Następnie przykryj to kolejną częścią biszkopta, połóż krem i ponownie przykryj biszkoptem. Teraz masz szkielet tortu. Należy go ze wszystkich stron posmarować kremem, tak, aby był nim cały pokryty. Teraz możesz udekorować swój tort wedle życzenia: możesz posypać kolorową posypką, ułożyć na nim owoce lub żelki no i oczywiście, jeżeli to jest tort urodzinowy nie może zabraknąć na nim świeczek. Miłej zabawy!
Czytaj również: Aquafaba – substytut jajek z roślin strączkowych