Książka pt.: „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej” to nowoczesne i atrakcyjne kompendium wiedzy. Autorki w bardzo przystępny sposób przybliżają czytelnikowi i wyjaśniają zawiłości oraz przyczyny powstawania tych chorób. Podkreślają znaczenie stosowania diety równocześnie z terapią, lekami i suplementami oraz uświadamiają czytelnikowi, że nie ma chorób, w których dieta nie byłaby istotna.
Jest to książka popularnonaukowa, napisana przystępnym językiem, pokazująca dlaczego mikroflora jelit i dieta są filarami w walce o zdrowie i lepsze samopoczucie.
Czytelnicy znajdą w niej odpowiedzi na wiele nurtujących pytań między innymi:
- Jakie znaczenie ma dieta w chorobach autoimmunologicznych?
- Jak możemy wpływać na zdrowie jelit?
- Jaka diagnostyka jest pomocna w układaniu diety?
- Jak podejść do diety eliminacyjnej?
- Czy można, bez łez, rozstać się z glutenem?
- Jak wyeliminować w diecie nabiał i jakimi produktami go zastąpić?
- Jak to zrobić, żeby dieta nie była nudna?
- Dlaczego mówi się o psychologii w książce o diecie?
Ostatni rozdział ma charakter praktyczny. Znajdziemy w nim porady kulinarne i przykładowe przepisy na podstawowe, ale bogate w mikro i makro-elementy dania, które z pewnością przyrządzisz w domu. Ciekawym elementem tej książki są opisy i tabele zawierające prezentację przykładowych produktów zalecanych w różnych dietach (m.in. diecie bezglutenowej, eliminacyjnej, bez nabiału).
Wielu pacjentów poszukuje metod leczenia, które pomogłyby im uporać się z objawami uprzykrzającymi życie, dlatego też ogromny sens tkwi w medycynie komplementarnej uzupełniającej leczenie standardowe.
Czytaj także o tym zagadnieniu tutaj >>
Takie podejście do leczenia bardzo poważnych chorób autoimmunologicznych proponują autorki, podają ciekawe przykłady ze swojej praktyki, napawają czytelnika optymizmem, i przekonują, że każda zmiana zaczyna się od pierwszego kroku… Zrób go i przeczytaj tą książkę.