Pulpety to danie, które jeszcze robiły nasze babcie i często gościły na naszych stołach. Każdy ten smak pamięta z dzieciństwa i kojarzy z obiadem u babci. Pulpety wracają do łask zwłaszcza dlatego, że są proste i szybkie do zrobienia. Jest to doskonała mięsna podstawa obiadu i dobrze komponuje się z ziemniakami lub ryżem.

Co jest niezbędne do zrobienia pulpetów?

Bazą pulpetów jest mięso. Musi to być mięso mielone – drobiowe, wieprzowe i wołowe są najpopularniejsze. Jeżeli mamy na to czas możemy pokusić się o samodzielne zrobienie mięsa mielonego. Potrzebujemy do tego naszego ulubionego kawałka ładnego i dorodnego  mięsa i maszynki, która je zmieli. Smak takiego mięsa jest smaczniejszy, bardziej wyrazisty, i mamy pewność wysokiej jakości takiego mięsa. Do tego potrzebny będzie składnik, który połączy mięso z bułką, czyli jajko. Potrzebujemy jeszcze przypraw wedle uznania. Pulpety gotujemy w wywarze z jarzyn lub przyrządzamy je w rozmaitych sosach: pomidorowym, pieczarkowym, śmietanowo – koperkowym, grzybowym itd. W zależności od potrzeb i od tego, co mamy w lodówce możemy to danie modyfikować.

 Prosty i podstawowy przepis

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wedle uznania (dobrze, aby było chude)
  • 1 jajko
  • jarzynowy wywar (pół litra wody, marchewka, kawałek selera, pół pietruszki)
  • pół bułki (może być sucha)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bułkę moczymy w wodzie, aż będzie miękka. Wybrane przez nas mięso mielone umieszczamy w głębokiej misce. Wbijamy do niego surowe jajko i dodajemy odciśniętą bułkę. Wszystko razem mieszamy (najlepiej robi się to ręką). Gdy składniki są już połączone doprawiamy masę mięsną do smaku solą i pieprzem. Z masy bierzemy małe części mięsa i zmoczonymi w wodzie dłońmi formujemy niewielkie kulki.

Gotowe pulpety wrzucamy do gotującego się wywaru z jarzyn i gotujemy przez około 15 minut, aż będą gotowe. Przekładamy je na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Pyszny obiad gotowy!

Jak urozmaicić pulpety?

Powyższą, podstawową wersję pulpetów możemy urozmaicać na różne sposoby. Najlepiej zrobić je w ulubionym sosie. Poniżej znajdziecie propozycję

Pulpety  w białym sosie z pietruszką

Uformuj małe pulpety z przepisu, który znajduje się powyżej i obtocz je w mące. W garnku podgrzej litr rosołu lub bulionu. Na wrzący bulion wrzucaj partiami przygotowane pulpety i gotuj około 20 minut. Wyjmij pulpety.

W rondelku roztop 50 g masła i na już rozgrzane wsyp 50 g mąki pszennej i dokładnie mieszaj. Do zasmażki dodawaj stopniowo wywar z pulpetów cały czas mieszając. Gotuj, aż sos będzie miał gęstą konsystencję. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem oraz dwiema łyżkami natki pietruszki. Pulpety przełóż do sosu i podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj