fot. elements.envato.com

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – NNKT, jest to mieszanina kilku organicznych związków chemicznych o podobnej budowie. Należą do nich kwas linolowy, kwas linolenowy i kwas arachidowy. Należy do nich witamina F, która jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach.

W publikacjach medycznych przed II wojną światową był używany termin witasteryna oznaczający witaminę rozpuszczalną w tłuszczach (należą do nich witamina A, D, E, K, F i Q).W 1934 roku naukowiec Hubert Mclean Evans wyizolował z olejów roślinnych witaminę F. Jej nazwa pochodzi od Fatty Acids (kwasów tłuszczowych). NNKT są budulcami naszych komórek, które wchodzą w skład błon komórkowych (zapewniają im większą trwałość).

Witamina F – rola w organizmie

Witamina F jest odpowiedzialna za stan naszej skóry (leczy trądzik), przyczynia się do obniżenia masy ciała oraz do wzrostu płodności. W medycynie znalazła zastosowanie przy leczeniu: chorób skóry – odleżyn, owrzodzeń, wyprysków, łojotoku, trądzików, chorób alergicznych, w ginekologii – zapaleniu narządów płciowych, nadżerkach. Jest używana przy leczeniu takich poważnych dolegliwości jak: stwardnienie rozsiane, miażdżyca, choroba wieńcowa, przy reumatyzmie. Witamina K jest pomocna w leczeniu czyraków, oparzeń czy łysienia.

Niedobór witaminy F

Niedobór witaminy F w naszych organizmach praktycznie nie występuje. Jeśli jednak do niego dochodzi, objawia się najczęściej zmianami skórnymi – pękaniem warg i kącików ust, suchością, stanami zapalnymi w jamie ustnej – zapaleniem dziąseł i języka, pękaniem naczynek krwionośnych w oczach, krwawieniem z nosa, łamliwością i wypadaniem włosów, łamliwością i rozdwajaniem paznokci.

Uzupełnienie niedoboru witaminy F może stanowić kwas linolowy i linolenowy, znajdujący się w olejach roślinnych. Naturalnym źródłem tej witaminy jest np. olej dyniowy, ogórecznikowy, wiesiołkowy, z pestek czarnej porzeczki, olej lniany, migdałowy, arachidowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Dużo witaminy F znajdziemy także w: orzechach, kiełkach pszenicy, tranie, pełnym mleku, tłustych rybach morskich, soi, pestkach słonecznika, awokado, nasionach dyni i migdałach.

Witamina F – zapotrzebowanie

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę F wynosi ok.70 ug. W naturalny sposób możemy sobie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę F( nie sięgając po środki farmaceutyczne), jedząc np. nasiona słonecznika lub pijąc olej. Dwanaście łyżek nasion słonecznika lub dwie łyżki oleju równoważą dzienną dawkę tej witaminy.

Na co ma wpływ witamina F?

Witamina F ma wpływ na: podniesienie stanu odporności naszego organizmu, skraca czas trwania infekcji, zapobiega odkładaniu się złogów w drogach moczowych i żółciowych, przyspiesza produkcję żółci, przez swoje działanie przeciw cholesterolowe zapobiega zawałom, serca udarom mózgu, przeciwdziała stanom zwyrodnieniowym naczyń krwionośnych, chroni wątrobę i nerki przed stłuszczeniem, korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, zapobiega zaparciom, przyczynia się do obniżenia masy ciała, zwiększa płodność, chroni przed szkodliwym działaniem promieni rentgenowskich, wraz z witaminami C i P (rutyną) wzmacnia śródbłonek, pobudza regenerację nabłonka i tkanki łącznej, hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych.

Zobacz także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj