Szczep pochodzi z francuskiej Burgundii, pełna jego nazwa brzmi Gamay Noir a’Jus Blanc, czyli czarne o białym soku. Szczep ma za sobą burzliwą historię, gdyż w XIV wieku praktycznie zaprzestano jego uprawy we Francji, gdyż stanowił zagrożenie dla Pinot Noir – szczepu szczególnie ukochanego przez księcia Burgundii Filipa Śmiałego. Książę kazał bowiem wyciąć wszystkie winnice Gamay w Burgundii. Szczep przetrwał tylko dzięki winnicom w Beaujolais, gdzie do dziś jest on bardzo popularny (stanowi ponad 90 % upraw winiarskich tego regionu). We Francji na mniejszą skalę występuje również w Dolinie Loary, Dolinie Rodanu i w Jurze. Uprawiany jest również w Austrii, na Węgrzech i w Kalifornii.
Szczep ten preferuje gleby granitowe i wapienne. Klimat i gleba szczególnie wpływają na jakość win przyrządzanych na bazie tego szczepu. Szczególnie udane są wina pochodzące z Beaujolais, one też nadają się do starzenia. Wiele win sporządzonych na bazie tego szczepu to trunki codzienne, raczej przeciętne. Choć, dzięki atrakcyjnej cenie i dobrze prowadzonej reklamie, bardzo popularne.
Gamay – charakterystyka
Owoce są duże, mają cienką, ale twardą i wytrzymałą skórkę, dojrzewają stosunkowo wcześnie. Z Gamay produkuje się raczej jednoodmianowe wina młode, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Wina takie mają bardzo żywy, ale jasny odcień, czerwieni. W aromacie dominują nuty owoców czerwonych takich jak wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, jeżyna czy malina. Można w nich wyczuć także owoce jabłoni, gruszy i agrestu oraz aromaty karmelu i kakao. Wina są rześkie i świeże.
Synonimy Gamay: Blaufränkisch (Austria), Lemberger (Niemcy), Kékfrankos (Węgry), Napa Gamay (Kalifornia).