Lebiodka pospolita (łac. Origanum vulgare) jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych. Pierwotnie występowała na terytoriach Afryki Północnej, Europy Południowej oraz Środkowej, a także w Azji. Roślina ta rośnie również pospolicie w Polsce, gdzie przyjęła potoczną nazwę oregano.

Kwitnie od kwietnia do do końca sierpnia i spotkać ją można nadrzecznych nasłonecznionych zaroślach, widnych lasach liściastych oraz na zboczach pagórków. Od wieków lebiodka pospolita jest ceniona za jej cenne właściwości lecznicze, które ratowały i uwalniały ludzi o wielu dolegliwości. Zaliczana jest do jednych z najstarszych roślin leczniczych znanych ludzkości, a do leczenia wykorzystywali ją Arystoteles i Hipokrates. Głównym składnikiem surowca zielarskiego jest olejek eteryczny, a składnikami czynnymi są garbniki, flawonoidy, kwas kawowy oraz między innymi fitosterole.

Oregano charakteryzuje się działaniem moczopędnym, wykrztuśnym, przeciwbiegunkowym, przeciwskurczowym, wiatropędnym oraz odtruwającym. Oregano może znaleźć zastosowanie w leczeniu zaburzeń psychicznych na tle nerwowym, w przypadku bólu zęba czy kaszlu. Warto również dodać, że olejek tymolowy bazujący na tym zielu wykorzystuje się zewnętrznie do płukania jamy ustnej, przyspieszenia gojenia ran oraz w przypadku świądu. Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma oregano oraz olejek z oregano? Warto poświęcić chwilę i dowiedzieć się coś więcej o tej cudownej roślinie leczniczej.

Skład

Oregano od setek lat doceniane jest za jego skład, który zawiera wiele cennych mikro oraz makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka. 100 gram tego suszonego ziela to wartość energetyczna 265 kcal. Ta sama ilość produktu zawiera 9 gram białka, około 4.3 gram tłuszczu, blisko 69 gram węglowodanów oraz około 40 gram błonnika pokarmowego. Suszone oregano jest również źródłem wielu witamin. 100 gram dostarcza 2.3 mg witaminy C, 1701 IU witaminy A, 18.27 mg witaminy E, 621.7 µg witaminy K, 237 µg kwasu foliowego, około 1 mg witaminy B6, 4.64 mg niacyny, około 0.53 mg ryboflawiny oraz 0.177 mg tiaminy. Lebiodka pospolita zawiera także wiele cennych pierwiastków, które zapewniają prawidłową pracę wielu narządów. 100 gram suszonej lebiodki pospolitej dostarcza do organizmu blisko 1.6 gram wapnia, 36.8 mg żelaza, 270 mg magnezu, 148 mg fosforu, 1260 mg potasu, 25 mg sodu i 2.69 mg cynku.

Oregano a nowotwory

Wiele zespołów badawczych z całego świata zajmowało się badaniem oregano pod kątem występowania w nim przeciwutleniaczy. Wstępne etapy badań wykazały, że ziele to posiada właściwości neutralizujące wolne rodniki. Karwakrol, który został uznany za przeciwutleniacz, a który występuje w oregano drastycznie hamuje rozwój amin heterocyklicznych, które powstają m.in. podczas opiekania mięsa na grillu. Z tego też powodu przed obórką termiczną mięsa warto przez jakiś czas trzymać je w marynacie zawierającej oregano.

Oregano na układ trawienny

Oregano od setek lat stosowane jest w leczeniu różnych dolegliwości związanych z układem trawiennym. Ziele to skutecznie działa na wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci. Cechy te mogą być szczególnie przydatne po spożyciu pokarmów tłustych i ciężkostrawnych. Warto również dodać, że oregano może być z powodzeniem stosowane w przypadku wzdęć, biegunki oraz zapalenia wielu narządów wchodzących w skład układu trawiennego.

Oregano na kaszel i ukojenie nerwów

Oregano może łagodzić kaszel poprzez jego zdolność do powodowania wydzielania śluzu przez górne odcinki układu oddechowego oraz do rozkurczu mięśni gładkich okolic oskrzeli. Warto również wspomnieć o tym, że ziele to od lat jest wykorzystywane do leczenia zaburzeń psychicznych takich jak histeria czy nerwica.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj