Strona główna Tagi Czerwone wino

Tag: czerwone wino

Czerwone wino to napój nie tylko dla koneserów. Spożywany z rozwagą może mieć również dobroczynne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim jednak należy pamiętać o tym, by wybierać wino dobrej jakości.

Czerwone wino – czy jest zdrowe? Wszystko o winie

Wino czerwone towarzyszy nam przede wszystkim do posiłków oraz podczas spotkań towarzyskich. Jednak w przeciwieństwie do wielu innych alkoholi, ten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście musi być pity z rozwagą – jeden kieliszek dziennie to ilość wystarczająca dla zachowania zdrowia. A jakie właściwości zdrowotne może mieć czerwone wino? Przede wszystkim wino wykazuje właściwości przeciwutleniającące, czyli opóźnia procesy starzenia się komórek organizmu. Te właściwości pozwalają nam dłużej zachować młodość i sprawność umysłu. Jednocześnie flawonoidy zawarte w winie pomagają chronić skórę przed szkodliwymi działaniami promieni UV. Dodatkowo napój ten poprawia zdrowie układu oddechowego, zapobiega depresji oraz pomaga zwalczać zmęczenie. Warunkiem jest oczywiście wybór odpowiedniego wina i picie go w rozsądnych ilościach. Więcej o właściwościach wina czerwonego dowiecie się czytając serwis 123zdrowie.

Wina domowe – podstawowe zasady domowego wytwórstwa

Wytwarzanie wina domowego to czysta zabawa i przyjemność. Nie potrzebujemy zbyt wiele, żeby je wyprodukować i delektować się jego smakiem.

Wino czerwone – mini przewodnik dla smakoszy wina

Wino czerwone produkowane jest z niebieskich, czerwonych bądź granatowych odmian wina. Wina te charakteryzują się ciemnoowocowym bukietem smaków i aromatów.

Gamay – Burgundzki Szczepy Wina

Gamay to francuski szczep wina, pochodzący z regionu Burgundia. Szczególnie ceniony za świeżość i lekkość. Wina z niego produkowane są raczej tanie i jednobarwne

Malbec – co musi o nim wiedzieć każdy winomaniak?

Malbec to czerwony, charakterystyczny szczep winny. Ciemne winogrona dają niemal czarne, gęste wino z dużą zawartością garbinków.

Siarczyny. Czy są wina bez nich?

Siarczyny są naturalnem efektem fermentacji i dzięki nim powstaje wino. Powstają również w procesie fermentacji innych produktów spożywczych - piwa czy chleba. Czasami do wina są dodawana siarczyny dodatkowo, aby dokonać dodatkowej konserwacji produktu. Siarczyny działają w tym wypadku jak przeciwutleniacze.

Wino Merlot dla każdego i na każdą okazję

Merlot jest jednym z najpopularniejszych czerwonych szczepów win. Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux, a swoją nazwę zawdzięcza kosowi - ptakowi występującemu powszechnie w zachodniej europie. Ptak ten posiada piękne, czarne pióra, które przypominają kolor merlota.

Wybór redakcji