Dieta sokowa staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Dzięki niskiej kaloryczności posiłków jest doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów i poprawę samopoczucia. Taki rodzaj diety nie jest jednak polecany każdemu. Dowiedz się, na czym polega dieta sokowa i jakie są jej wady oraz zalety.
Na czym polega dieta sokowa?
Dieta sokowa jest nazywana detoksem organizmu, gdyż wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Polega na piciu wyłącznie soków (ok. 5-6 dziennie) i wykluczeniu z diety pokarmów stałych. Dopuszczalne jest picie wody oraz jednej filiżanki czarnej kawy. Należy jednak pamiętać, że głównym i jedynym posiłkiem powinny być soki owocowo-warzywne, które dostarczają ok. 1000 kalorii. Celem takiej diety jest obniżenie masy ciała i poprawa samopoczucia. Detoks nie powinien jednak trwać dłużej niż tydzień – optymalny czas to 3-5 dni.
Dieta sokowa – przeciwwskazania
Ze względu na niską kaloryczność soków, takiej diety nie poleca się sportowcom, kobietom w ciąży i osobom niedożywionym – które szczególnie powinny zadbać o dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ci, którzy mają problemy z tarczycą, nerkami czy wątrobą, również powinni zrezygnować z detoksu sokowego. Oprócz tego dieta nie jest wskazana dla dzieci i osób starszych. Warto dodać, że soki z owoców i warzyw silnie działają na organizm i mogą powodować negatywne objawy. Przykładem są osoby z cukrzycą i insulinoodpornością. W ich przypadku wypicie soku bogatego m.in. w cukry proste może spowodować wahania glukozy w organizmie. Z kolei szybkie spożycie soku z buraka może objawiać się zawrotami głowy, zwłaszcza u osób z niskim ciśnieniem. Natomiast sok z jarmużu, szpinaku czy kapusty (zawierający witaminę K) może wpływać na krzepliwość krwi. Dlatego osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny szczególnie uważać na ten typ diety.
Dieta sokowa – wady i zalety
Zaletami diety sokowej jest przede wszystkim duża ilość witamin i innych składników odżywczych, których dostarczamy organizmowi. Co więcej, w sokach znajdują się antyoksydanty oraz niewielkie ilości błonnika, który wspomaga m.in. pracę jelit i całego układu trawiennego. Jedna szklanka zawiera mnóstwo składników mineralnych, dzięki czemu uzupełnienie diety w owoce i warzywa okazuje się niezwykle proste. Oprócz tego detoks sokowy pobudza wątrobę do pracy i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki temu obniża się masa ciała, zwiększa się odporność organizmu, a włosy i paznokcie stają się mocniejsze. Czujemy się mniej zmęczeni, mamy więcej energii i – co ważne – poprawia się nasza pamięć i koncentracja.
Z kolei do wad diety sokowej należy bardzo niska kaloryczność posiłków, która pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów. Natomiast należy pamiętać, że taki efekt jest krótkotrwały, a w niektórych przypadkach może być szkodliwy dla zdrowia. Taka dieta nie dostarcza wartościowych składników m.in. białka czy tłuszczy, przez co możemy czuć się głodni, ospali i zmęczeni. Jeśli dieta trwa dłużej niż tydzień, może pojawić się uczucie osłabienia i ogólnego złego samopoczucia. Ponadto soków nie zrobisz ze wszystkich owoców i warzyw np. z awokado czy banana – wybór składników jest więc dość ograniczony. Co więcej, sok należy wypić od razu po przygotowaniu. Składniki odżywcze są wrażliwe na światło i powietrze, dlatego nie powinno się przygotowywać soków dużo wcześniej.