Kawa z ekspresu
fot. elements.envato.com

Jedni nie wyobrażają sobie poranku bez pobudzającej aromatycznej kawy, inni stronią od niej, twierdząc, że niekorzystnie działa na organizm. Zdania są podzielone, bywa nawet, że niektóre osoby twierdzą, iż są wręcz uzależnione od kawy. Czy jednak ten wyjątkowo aromatyczny napój nam szkodzi? I jaki właściwie ma wpływ na nasz organizm? Przedstawiamy fakty i mity picia kawy z ekspresu.

Poranna kawa, prawdziwy zastrzyk energii i nie tylko…

Zapach świeżo zaparzonej kawy roznosi się poranną porą niemal w każdym domu czy biurze. Czarny napar daje nam prawdziwego kopa, pobudzając do pracy i efektywnych działań. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż kofeina zawarta w małych ziarenkach kawy, ma szereg właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Ciekawostką może okazać się fakt, że kofeina wykorzystywana jest do produkcji preparatów przeciwbólowych oraz przeciwmigrenowych. Co więcej, kawa jest również prawdziwym źródłem antyoksydantów, a one z kolei działają przeciwnowotworowo. Systematyczne picie kawy, oczywiście w odpowiednich ilościach poprawia krążenie krwi, a także niweluje ryzyko wystąpienia chorób serca. Wiele lekarzy aprobuje również właściwości przeciwzapalne kawy.

Ciekawostka: Z przeprowadzonych badań wynika, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, Parkinsona oraz cukrzycę typu 2.

Jednak pomimo prozdrowotnych właściwości kawy, okazuje się, że niestety nie jest ona odpowiednia dla wszystkich. Unikać jej picia powinny osoby cierpiące np. na refluks żołądka. Napoju w nadmiernych ilościach nie powinny również spożywać osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym.

 

Kawa wspomaga aktywność fizyczną

Jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie, kawa będzie miała dla Ciebie wpływ zbawienny, co to znaczy? Czarny napój zwiększa wytrzymałość podczas wykonywania ćwiczeń. Dodatkowo, jeżeli chcesz schudnąć, to mam dla Ciebie doskonałą informację, kawa przyspiesza metabolizm, w zestawieniu z prawidłowo dostosowaną dietą masz szanse na osiągnięcie zamierzonych efektów dużo szybciej.

Kawa jako sprzymierzeniec w codziennych obowiązkach

Kawa poprawia myślenie i zdecydowanie nie są to żarty. Wspomaga pracę mózgu i koncentrację. Regularne picie kawy w odpowiednich ilościach zwiększy zatem Twoje możliwości intelektualne, a działania staną się dużo bardziej efektywne. Już jeden kubek porannego naparu pomoże Ci zredukować stres i podniesie poziom substancji odpowiedzialnych za nasz nastrój – serotoniny i dopaminy.

Kawa z ekspresu – fakty i mity

Dawka śmiertelna kawy, czy taka istnieje?

Z przeprowadzonych badań wynika, że aby doszło do zatrzymania akcji serca, należałoby wypić 7 litrów kawy espresso, dodatkowo, napój musiałby zostać wypity w bardzo szybkim tempie.

Wpływ na jelita – Kafestol, kahweol

Kafestol i kahweol to dwie substancje, których wchłanianie przebiega w jelicie cienkim. Kafestol posiada funkcje detoksykacyjne wątroby, wskutek czego posiada właściwości prozdrowotne. Kafestol oraz kahweol obniżają poziom cholesterolu.

Moczopędne działanie kawy

Pijąc średnią ilość kawy w ciągu dnia, musimy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, gdyż napój posiada właściwości moczopędne.

Kawa wypłukuje magnez?

Wskutek moczopędnego działania kawy, wypłukowane są niewielkie ilości magnezu, wapnia oraz sodu. W wyniku badań udowodniono jednak, że picie kawy dostarcza do organizmu mikroelementów, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Kawa nie wpływa negatywnie na stężenie magnezu w organizmie.

Jaka kawa z ekspresu ciśnieniowego czy ekspresu przelewowego?

Okazuje się, że najzdrowsza kawa to ta z ekspresu ciśnieniowego, gdyż podczas jej przygotowywania do filiżanki trafia znacznie mniej szkodliwych substancji. Jak parzona jest kawa z ekspresu ciśnieniowego?

Woda bliska wrzenia, pod wysokim ciśnieniem przepuszczana jest przez świeżo zmieloną kawę. Dzięki takiemu działaniu przygotowywany napój bogaty jest w antyoksydanty. Jeżeli ekspres posiada dodatkowo młynek, działanie będzie jeszcze lepsze, gdyż kawa ziarnista świeżo zmielona, nie traci na właściwościach prozdrowotnych. Dodatkowo kawa do ekspresu ciśnieniowego, zazwyczaj jest wyższej jakości, niż zmielona wcześniej.

Jaka kawa – rozpuszczalna czy parzona?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która z kaw jest zdrowsza. Rozpuszczalna wersja kawy zawiera mniej aktywnych substancji, ponieważ została już przetworzona. Najczęściej również, ziarna używane do wytwarzania kawy rozpuszczalnej zazwyczaj są gorszej jakości. Świeżo zmielona kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym dostarcza do organizmu więcej mikroelementów. 

Dodatkowo, rozpuszczalna wersja napoju sprawdzi się w przypadku, kiedy standardowy smak kawy jest dla Ciebie zbyt mocny. Jest łagodniejsza, dzięki czemu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo podrażnienia śluzówki żołądka. Zaleca się jednak unikania gotowych mieszanek zawierających znaczące ilości aromatów oraz cukru.

Podsumowanie

Jak się okazuje wiele informacji związanych ze szkodliwym działaniem kawy to mity. Prozdrowotne właściwości szczególnie kawy mielonej są faktem i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Ziarna kawy posiadają w swoim składzie wiele mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, by zarówno w przypadku kawy z ekspresu, jak również rozpuszczalnej nie przesadzić z jaj nadużywaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj