Cukrzyca to choroba, w której leczeniu bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta. Jej zdiagnozowanie często wymusza na chorym całkowitą zmianę sposobu żywienia. Wiąże się to z koniecznością ograniczania niektórych produktów spożywczych. Niestety, te wiążą się również z wyrzuceniem z jadłospisu niektórych owoców. Które z nich mogą zagrażać zdrowiu i samopoczuciu diabetyka?

Dieta dla cukrzyka – czy wszystkie owoce są niewskazane?

Osoby cierpiące na cukrzycę muszą zwracać szczególną uwagę na nawyki żywieniowe – spożycie niedozwolonych w diecie dla diabetyka produktów spożywczych, może skutkować nie tylko złym samopoczuciem, ale również znacznym pogorszeniem stanu zdrowia. To z kolei może nieść za sobą konsekwencje zdrowotne. Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że osoba chora na cukrzycę powinna wystrzegać się owoców ze względu na dużą zawartość cukru. Nie jest to do końca prawda – niektóre owoce są szczególnie niewskazane, ale wiąże się to ze wskaźnikiem glikemicznym, a nie zawartością cukrów prostych.

W owocach znajduje się fruktoza, która w rozsądnych ilościach może nie tylko być obojętna dla organizmu diabetyka, ale mieć na niego pozytywny wpływ. Spożycie poniżej 25 gramów fruktozy znajdującej się w owocach może obniżać poziom HbA1c – czyli hemoglobiny glikowanej. Ma ona wpływ na poziom cukru, a więc i stan zdrowia chorego.

Najlepsza dieta dla diabetyka – na co zwracać uwagę spożywając owoce?

Owoce są ważnym elementem diety, dlatego trudno z nich zrezygnować. Mogą również niejako zastępować słodycze, które są zakazane dla osób chorujących na cukrzycę – posiadają bardzo dużą ilość cukrów i tłuszczy nasyconych. Dobrym rozwiązaniem jest zamienienie tych szkodliwych produktów na ich zdrowsze odpowiedniki. Najlepiej wybierać owoce świeże lub mrożone i wystrzegać się suszonych, w syropach lub kandyzowanych. Przy wyborze owoców, które nie będą negatywnie oddziaływały na zdrowie i samopoczucie cukrzyka, należy kierować się oczywiście indeksem glikemicznym oraz zawartością węglowodanów.

Czasami ciężko samodzielnie ustalić jadłospis, który będzie odpowiedni dla cukrzyka. Pomocne może okazać się wsparcie dietetyka. Dzięki temu kontrolowanie ilości i jakości spożywanych posiłków jest prostsze. Coraz większą popularnością cieszą się dietetycy online, tacy jak Michał Wrzosek. Jest to rozwiązanie, które umożliwia zbudowanie różnorodnego jadłospisu. Tym samym sprawia, że wystrzeganie się produktów o wysokim indeksie glikemicznym nie jest tak dużym wyzwaniem.

Jakich owoców wystrzegać się na diecie dla diabetyka?

Niestety nie wszystkie owoce pozostają neutralne dla osoby chorej na cukrzycę. Są odmiany, które zawierają wysoką zawartość fruktozy. Ma ona negatywny wpływ na organizm człowieka, nie tylko dla diabetyka. Z tego względu, szczególnie diabetycy, nie powinni przesadzać z ilością spożywanych owoców. Bardzo łatwo przekroczyć dozwoloną i zdrową dawkę fruktozy – jest ona w większości przetworzonych produktów. Właśnie z tego względu owoce nie powinny stanowić dużego udziału w diecie u cukrzyka. Również soki owocowe mogą okazać się bardzo szkodliwe dla osób z cukrzycą – powoduje jeszcze szybszy wzrost glukozy we krwi niż w przypadku zjedzenia świeżego owocu.

Najważniejsza jest więc ilość spożywanych owoców. Jednakże istnieją takie produkty, które ze względu na większą zawartość cukru powinny być ograniczane. Należą do nich:

  • śliwki,
  • banany,
  • czarna porzeczka,
  • mandarynki,
  • winogrona.

Szczególnie należy wystrzegać się owoców przetworzonych, a więc w syropie lub suszonych, a także dostępnych w puszkach w słodkiej zalewie. Obliczenie, jaka ilość owoców nie zaszkodzi organizmowi, może przychodzić z trudem – dlatego czasem warto skorzystać z pomocy lekarza lub dietetyka.

 

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię