Wirusem grypy możesz zarazić się drogą kropelkową, gdy ktoś kaszle, kicha lub mówi. Ewentualnie możesz wdychać kropelki bezpośrednio lub zbierać zarazki, dotykając zakażonego przedmiotu, np. telefonu, komputera, czy klamki. 

Objawy

Początkowo grypa jest często mylona ze zwykłym przeziębieniem z katarem, kichaniem i bólem gardła. Jednak przeziębienie zwykle rozwija się powoli. Natomiast grypa atakuje nagle. Do typowych objawów możemy zaliczyć:

  • gorączka, powyżej 38 stopni Celsjusza,
  • bóle mięśni, szczególnie pleców, rąk i nóg,
  • dreszcze i poty,
  • bóle głowy,
  • suchy, uporczywy kaszel,
  • zmęczenie i słabość,
  • przekrwienie błony śluzowej nosa,
  • ból gardła,
  • biegunka i wymioty.

Płukanie gardła słoną wodą

Rób, gdy tylko poczujesz, że łapie Cię przeziębienie lub grypa! Nie tylko złagodzi ból i drapanie w gardle, ale również przyspiesza powrót do zdrowia. Skutecznie walczy z wirusami.

Wymieszaj ¼-½ łyżeczki soli (fizjologicznej, kamiennej, morskiej, himalajskiej lub kuchennej warzonej) w jednej 250 ml szklance wody. Płucz 1-2 razy dziennie.

Czarny bez

Czarny bez jest pełen bioflawonoidów (wzmacniacz witaminy C), garbników i olejków eterycznych. Możesz przygotować syrop i trzymać go pod ręką przez cały sezon grypowy. Pamiętaj, by stosować go w ciągu 48 godzin od pojawienia się pierwszych objawów. Jest bezpieczny dla dzieci i dorosłych.

Wzmacnia układ odpornościowy. Walczy i chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Łagodzi objawy i czas trwania przeziębienia lub grypy. Ma naturalne właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze.

Przepis na domowy syrop z czarnego bzu?

Składniki:

  • ¾ szklanki suszonego czarnego bzu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka suszonego cynamonu lub 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka suszonych goździków lub 4 całe goździki albo 1 kropla olejku eterycznego z goździków,
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego imbiru albo 1 kropla olejku z imbiru,
  • 1 szklanka surowego miodu.

Przygotowanie:

  • W dużym ganku zagotuj czarny bez, wodę, cynamon, goździki i imbir.
  • Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn zmniejszy się o połowę, około 40-45 minut.
  • Poczekaj, aż ostygnie, a następnie musisz go przesiać przez drobne sitko lub szmatki serowej.
  • Wyciśnij cały płyn z czarnego bzu. Użyj do tego dużej drewnianej łyżki.
  • Dodaj surowy miód i dokładnie wymieszaj.
  • Przechowuj w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez dwa miesiące.

Pij dużo płynów

Gorączka sprzyja odwodnieniu. Dlatego pamiętaj, by pić dużo płynów (woda, herbata, sok, bulion, ciepła woda z cytryną). Unikaj natomiast alkoholu, kawy i napojów gazowanych. Zwiększają bowiem ryzyko odwodnienia.

Jedz rosół

Skutecznie łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Przyspiesza również powrót do zdrowia. Po pierwsze para z rosołu łagodzi katar, kaszel i problemy z zatokami. Po drugie zupa zawiera dobrze zbilansowane składniki odżywcze. Po trzecie kurczak zawiera cysteinę, aminokwas, który pomaga rozrzedzić śluz.

Stosuj maść mentolową

Umieść odrobinkę maści z mentolem, eukaliptusem i kamforą pod nosem. W ten sposób możesz odblokować drogi oddechowe i uspokoić skórę podrażnioną ciągłym wycieraniem i dmuchaniem nosa. Tego typu maść ułatwia odkrztuszanie, ataki kaszlu i poprawia sen.

Kup żeń-szeń syberyjski

Dodaje energii i poprawia odporność. Pomaga też walczyć z wirusami. Ma łagodny, ale charakterystyczny smak. Dobrze łączy się z warzywami korzeniowymi, takimi jak słodkie ziemniaki i marchewki. 

 

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię