Strona główna Choroby Insulinooporność – objawy, przyczyny i dieta

Insulinooporność – objawy, przyczyny i dieta

65
0
insulinooporność
insulinooporność

Insulinooporność – czyli wrażliwość na insulinę – oznacza obniżoną wrażliwość organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. 

W przypadku insulinooporności wczesna diagnoza oraz idące za nią zmiany stylu życia oraz prawidłowa dieta pozwalają na spowolnienie postępów choroby, a często również umożliwiają powrót do zdrowia. Schorzenie to dotyczyło głównie osób w średnim i starszym wieku. Niestety, ostatnio  rozpoznawana jest coraz częściej również wśród dzieci i młodzieży.

Po jakich objawach możemy rozpoznać  się insulinooporność?

  • wzrost masy ciała, zwiększenie tkanki tłuszczowej (zwłaszcza brzusznej),
  • wzmożony apetyt,
  • senność,
  • stany depresyjne,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • ciemniejsza skóra na karku, kolanach, łokciach, pachach (nazywane rogowaceniem ciemnym),
  • podwyższony poziom cukru oraz trójglicerydów w badaniach laboratoryjnych

Jakie konsekwencje wiążą się z insulinoopornością?

  • objawy, które towarzyszą insulinooporności, są często bagatelizowane, ale również nie są zbyt dotkliwe i specyficzne, dlatego trudno jest postawić właściwą diagnozę na początku tej choroby,
  • insulinooporność jest bardzo niebezpieczna i może prowadzić do rozwoju cukrzycy ciążowej oraz cukrzycy typu 2 lub takich powikłań, jak zaburzenia widzenia, zaburzenia czucia czy zaburzenia krążenia,
  • ryzyko rozwoju insulinooporności jest największe u osób zmagających się z nadwagą i otyłością,

Przyczyny powstawania insulinooporności nie są do końca znane, ma ona również odmienne oblicze u różnych pacjentów. Uważa się, że podłożem tej choroby mogą być uwarunkowania genetyczne oraz środowiskowe, takie jak

  • niska aktywność fizyczna
  • stosowanie diety wysokotłuszczowej i wysokokalorycznej,
  • otyłość, szczególnie otyłość brzuszna,
  • stres i niedobór snu,
  • używki

Zdrowy styl życia

  • systematyczna aktywność fizyczna na miarę swoich możliwości – minimum 30 minut dziennie
  • zmiana nawyków żywieniowych – jedzenie powinno być smaczne, ładnie podane i spożywane powoli i z przyjemnością
  • dieta prawidłowo zbilansowana dostosowana do indywidualnych potrzeb – unikamy fast foodów i potraw bogatych w węglowodany
  • zrezygnuj z alkoholu i używek
  • ogranicz stres oraz dbaj o właściwy wypoczynek i relaks
  • z konsekwencją dąż do obniżenia i utrzymania właściwej wagi ciała

Kilka wskazówek  zdrowej diety dla chorych na insulinooporność

  1. Należy ograniczyć spożycie węglowodanów do minimum (do ok. 130 g na dobę) – np. makarony, ryż, pieczywo, ciasta,
  2. Zastąpić węglowodany produktami bogatymi w tłuszcz – np. ryby, sery, jaja
  3. Wprowadzić do diety owoce gruszka, jabłko, maliny, porzeczki czarne i białe oraz warzywa takie jak sałata, ogórek, szpinak, kapusta, kalafior, szparagi, które są bogate  w błonnik
  4. Warto do swojego codziennego jadłospisu włączyć zioła, które wykazują pomocne działanie u osób zmagających się z insulinoopornością, takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, morwa biała, czarnuszka, chilii. Zadbaj o odpowiednią ilość tych produktów, ponieważ działają one przeciwzapalnie oraz hamują rozwój insulinooporności i wspomagają kontrolę glikemii na czczo.
  5. Należy pić co najmniej 2 litry dziennie wody, należy wyeliminować z diety napoje słodzone

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here