W ciągu ostatnich lat widzimy zwiększoną popularność produktów na bazie surowców roślinnych. Człowiek od zalania dziejów szukał w naturze substancji, które będą pomocne na różne dolegliwości i poprawią jego stan zdrowotny. Do tej pory odnajduje się nowe właściwości zdrowotne w roślinach, jest to skutkiem również tego, że człowiek posiada większą wiedzę i sprzęt laboratoryjny.

Ludzie często sobie nie zdają sprawy, że drogie leki mogą być zastąpione roślinami, które znajdziemy nawet w pobliskim ogrodzie. Wiedza ta jest niezwykle cenna. Dzięki odpowiednio dobranej diecie możemy zdziałać cuda, odczuje to nasza kondycja jak i psychika.

Organizm ludzki większość witamin nie syntezuje, ale potrzebne są mu do prawidłowego funkcjonowania. Bez witamin można nabawić się takich chorób jak szkorbut czy choroba ber-beri. Starajmy się więc codziennie dostarczać naszemu organizmowi odpowiednie dawki witamin i minerałów. Sporo z nich znajdziemy w roślinach. Lecznictwo wytwarza swoje produkty na bazie aż kilku tysięcy roślin i ta ilość nieustannie się zwiększa.

W roślinach znajdziemy substancje, które wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy, adrenergiczny oraz działają na zakończenia nerwów ruchowych i czuciowych. Związki czynne, które wpływają na nasz ośrodkowy układ nerwowy można podzielić na pobudzające i hamujące. Kto nie słyszał o narkozie? Jest to inaczej okresowe zahamowanie czynności ośrodkowego układu nerwowego.

W roślinach znajdziemy także substancje pobudzające, choćby kofeinę czy kamfora. Ta pierwsza wpływa na ośrodki mózgu, natomiast ta druga na ośrodki rdzenia przedłużonego. Są również takie preparaty roślinne, które wywrą wpływ na nasz rdzeń kręgowy, na przykład strychnina.

W roślinach znajdziemy wiele witamin. Podajmy dla przykładu kilka ważnych. Prowitaminę A (karoten) znajdziemy w częściach zielonych roślin oraz w znacznej części owoców koloru pomarańczowego, żółtego czy czerwonego. Witamina C w znacznej ilości występuje w owocach rokitnika czy orzechach włoskich. Witamina H, które niedobór wiąże się np. za podwyższonym cholesterolem, a także łuszczeniem się skóry małych dzieci znajduje się np. w grochu czy kalafiorze.

Wiele roślin pomaga również w walce z kacem. Przykładowo szparagi według wielu naukowców, dzięki zawartym w nich aminokwasach skutecznie mogą złagodzić przykre dolegliwości nim spowodowane. Pomagają nerkom pozbywać się toksyn. Pokrzywa, mięta pieprzowa czy tysiącznik pospolity również będą służyć nam pomocą, gdy dosięgnie nas kac.

Przyroda daje nam wiele możliwości, jednak nie każdy sobie zdaje z tego sprawę, jaka to potężna wiedza. Warto więc zaznajomić się z właściwościami choćby naszych krajowych produktów, może to one niedługo okażą się pomocne np. przy osłabieniu organizmu lub chorobie.

Artykuł powstał dzięki: bigjo.pl

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię