Cytryna wywołuje często skrzywiony grymas twarzy u wielu osób, co jest związane z jej kwaśnym smakiem oraz charakterystycznym zapachem. Pomimo tego, że cytrus ten jest dzisiaj powszechnie stosowany na całym świecie, zarówno w kosmetyce jak i kuchni, to niewielka liczba osób zdaje sobie tak naprawdę sprawę jak wiele cennych minerałów oraz wartości odżywczych kryje się pod żółtą skórką cytryny. Owoc ten jest bowiem skarbcem różnorodnych witamin oraz pierwiastków, bez których prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów w ludzkim ciele byłoby niemożliwe. Z naukowych obserwacji wynika, że regularne spożywanie cytryny przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników wywołujących różnego rodzaju nowotwory, do skuteczniejszego odchudzania, do leczenia stawów, a nawet do leczenia nadciśnienia i miażdżycy. Co warto zatem wiedzieć o tym cytrusie i kto w szczególności powinien włączyć ten owoc do swojej codziennej diety?
Cytryna zwyczajna jest gatunkiem rośliny z rodziny rutowatych. Jej pierwotne pochodzenie przypisywanie jest do terenu południowo-wschodnich Chin, skąd w późniejszym okresie trafiła do innych zakątków świata. Popularna dziś cytryna powstała prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie dwóch innych bliźniaczych gatunków owoców – limy i cytrona. Według historycznych przesłanek cytryna do Europy trafiła mniej więcej w okresie średniowiecza. Do Ameryki Północnej owoc ten trafił prawdopodobnie za sprawą kolonistów podążających tam drogą morską.
Cytryna skład
Cytryna od wieków swą popularność zawdzięcza przede wszystkim zawartym w niej witaminom. Równie cenne są zawarte w niej pierwiastki – głównie potas, który zbawiennie wpływa na ciśnienie krwi. 100 gram cytryny to wartość energetyczna bliska 30 kcal. Ta sama ilość owocu zawiera około 1 gram białka, 0.3 gram tłuszczu, około 10 gram węglowodanów i blisko 3 gramy błonnika pokarmowego. Jeżeli chodzi o pierwiastki zawarte w tym cytrusie to 100 gram tego owocu posiada prawie 140 mg potasu, 16 mg fosforu, około 25 mg wapnia, 0.6 mg żelaza, 8 mg magnezu, 0.06 mg cynku i 2 mg sodu. Ta sama ilość cytryny zawiera także 53 mg witaminy C, 22 IU witaminy A, 0.15 mg witaminy E, 11 µg kwasu foliowego, 0.08 mg witaminy B6, 0.1 mg niacyny, 0.02 mg witaminy B2 oraz 0.04 mg witaminy B1. Widać zatem, że cytryna jest bogatym źródłem różnych mikro oraz makroelementów .
Cytryna na krew
Jak wykazały badania naukowców z Chile, regularne przyjmowanie witaminy C oraz E wspomaga organizm w walce przeciwko zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi. W związku z tym do swojej codziennej diety warto wprowadzić cytrynę, która jest szczególnie bogata w witaminę C. Cytrus ten jest również bogatym źródłem potasu, który w naturalny sposób obniża ciśnienie tętnicze oraz usuwa z organizmu nadmiar sodu – pierwiastka przyczyniającego się do podwyższonego ciśnienia. Potas wpływa również na kondycję naczyń krwionośnych, uelastycznia je oraz wspomaga usuwanie z żył złogów oraz zakrzepów. W cytrynie znajduje się również błonnik pokarmowy (około 3 gramy w 100 gramach owocu), który wspomaga organizm w walce ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. Błonnik wspomaga również pracę jelit oraz jest sprzymierzeńcem podczas diety odchudzającej, ponieważ przyspiesza metabolizm oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Cytryna na raka
Badania wykazały, że cytryna jest źródłem przeciwutleniacza o nazwie limonen. Związek ten neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i zmniejsza ryzyka wystąpienia nowotworów skóry, piersi, żołądka czy płuc. Warto jednak wspomnieć, że największe ilości limonenu znajdują się w skórce cytryny. Regularne spożywanie cytryny może więc radykalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wyżej wymienionych nowotworów.
Zobacz także: Jeżyny – właściwości lecznicze