Malbec to czerwony szczep winny wywodzący się z francuskiej gminy Cahors w regionie Bordeaux. Do dzisiaj jest też w tym rejonie popularnie uprawianą winoroślą. Szeroko rozpowszechnionym jest również w Argentynie, obecnie jest wręcz winoroślą charakteryzującą argentyńskie winiarstwo.
Charakterystyka Malbeca
Jest to szczep z którego produkuje się głównie wino kupażowe, czyli łączone z innymi odmianami winami. Obecnie właściwie tylko w Argentynie produkuje się „czyste” Malbec. Są to wina o wysokiej jakości, o ciemno czerwonym kolorze i dużej zawartości garbników. W aromacie tych win dominują owoce leśne, głównie jeżyny i jagody, ale również czekolada. Wina z tego szczepu nie wymagają długiego leżakowania, po roku dojrzewania w dębowych beczkach są gotowe do spożycia, wzbogacone w aromaty dymu i wanilii .
Skąd wywodzi się Malbec?
Z Francji. Niegdyś był on najbardziej popularnym szczepem w całym regionie Bordeux (Dolina Loary). Obecnie dominuje w Cahors, miejscowości w południowo-zachodniej części kraju. W rożnych regionach znany jest pod odmiennymi nazwami – dość wspomnieć Pressac, Auxerrois czy Côt.
Gdzie, oprócz Francji, jest popularne to wino?
Malbec doczekał się rozpoznawalności na całym świecie dopiero wtedy, gdy dotarł do Argentyny. Szczep winny sprowadzono tam w 1868 roku. Obecnie jest tam numerem jeden, jeśli chodzi o uprawy winorośli – 31 tysięcy hektarów bije na głowę inne popularne szczepy (Bonarda, Torrontés, Cabernet Sauvignon). Kolejne 6 tysięcy hektarów upraw znajduje się w Chile, a niemal 3 tysiące w Kalifornii. Malbec jest również znany w Oregonie, Australii, Meksyku, Boliwii i na północy Włoch.
Jak smakuje Malbec?
Francuski Malbec ma bardzo ciemne zabarwienie – tak ciemne, że niegdyś nazywano go „winem czarnym”. Jest też cierpki i wymaga długiego leżakowania. Z kolei wersja argentyńska jest bardziej owocowa i skoncentrowana; ma też mniej ostre garbniki. Jeśli chodzi o aromat, dominują śliwka, czereśnia i pieprz.
Skąd wiedzieć, które wino kupić?
Po pierwsze trzeba pamiętać, że poszczególne odmiany wymagają zróżnicowanego czasu leżakowania. Malbec z Argentyny czy Chile jest gotowy do spożywania stosunkowo szybko; warto jednak kupować butelki 3- czy nawet 5-letnie. Z kolei wino z Cahors musi leżakować. Tanie wina (te za 30-50 złotych) są dobre po 4-5 latach, jednak te droższe należy pić dopiero po upływie 8-12 lat. Najlepiej celuj w roczniki 2005 i 2009. Ceny Malbeca zaczynają się już od 15 złotych za wino codzienne; icon wines kosztują jednak ponad 200 złotych. Konkretnych rekomendacji warto szukać w przewodnikach i w internecie.
Z czym najlepiej smakuje Malbec?
Mocne garbniki i głębia owocu najlepiej smakują w towarzystwie mięsa: wołowiny, dziczyzny czy jagnięciny. Sposób przyrządzenia – czy jest to mięso smażone, pieczone, czy z grilla – ma tu drugorzędnie znaczenie. Starsze Cahors wyśmienicie komponuje się z kaczką, smażoną kiełbasą i duszoną fasolą. Jeśli chodzi o sery – polecamy szczególnie pont-l’evêque oraz reblochon.
Ciekawostka: wersja różowa
Winomaniacy powinni wypróbować także różową, łagodniejszą wersję – Malbec Rose. Znajduje się ona w ofercie wielu winiarni, zwłaszcza tych argentyńskich. Owocowy, niezwykle intensywny alkohol stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich, czerwonych win charakterystycznych dla tamtych okolic.