Papryka jest z pewnością jednym z najbardziej popularnych warzyw zjadanym na surowo – zarówno na kanapkach czy w surówkach. Bardzo wiele osób docenia ją za jej niepowtarzalny smak i aromat, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę jak wiele ma ona cennych składników i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Papryka jest gatunkiem rośliny z rodziny psiankowatych, a jej pierwotne pochodzenie przypisywane jest Ameryce Południowej oraz Środkowej. Jej ślady zostały odnajdywane w grobach peruwiańskich z okresu przed odkryciem Ameryki. Ze względu na to, że nasiona papryki bardzo długo mogą pozostawać w hibernacji jej rozpowszechnienie przez pierwszych odkrywców kontynentu amerykańskiego nie było trudnym zadaniem. Obecnie różnorodne gatunki uprawiane są w wielu regionach świata, gdzie znajdują zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej, ale również jako m.in. ozdoby. W Europie najczęściej spotykanym gatunkiem jest papryka roczna, która może rosnąć nawet w polskich warunkach klimatycznych. Co warto jeszcze wiedzieć o papryce i jaki ma wpływ na zdrowie?

Skład

Owoce papryki odmian słodkich są używane jako warzywo, natomiast papryki ostrej jako przyprawa. Zawiera ona cukry, witaminę C oraz A, a także kaspaicynę – składnik odpowiedzialny za ostry smak wielu odmian papryki. Według klasyfikacji, zajmuje ona pierwsze miejsce pod względem zawartości witaminy C spośród wszystkich popularnych warzyw stołowych. 100 gram słodkiej papryki czerwonej zawiera 31 kcal, prawie 1 gram białka, 0.3 gram tłuszczu, około 6 gram węglowodanów oraz 2.1 gram błonnika. Ta sama ilość warzywa jest również cennym źródłem wielu witamin: 127 mg witaminy C (dla porównania 100 gram cytryny to około 50 mg witaminy C), około 5 µg witaminy K, 1.58 mg witaminy E, 3131 IU witaminy A, 46 µg kwasu foliowego, 0.291 mg witaminy B6, około 1 mg niacyny, 0.05 mg tiaminy i poniżej 0.01 mg ryboflawiny. W 100 gramach słodkiej papryki czerwonej znajduje się również 7 mg wapnia, 4 mg sodu, 211 mg potasu, 0.43 mg żelaza, 12 mg magnezu, 26 mg fosforu oraz poniżej 0.5 mg cynku.

Papryka na odporność

Od wielu lat jest cennym źródłem witaminy C w wielu zakątkach świata. Jak wiadomo witamina ta jest przede wszystkim odpowiedzialna za odporność. Warto pamiętać o tym, że większość warzyw w procesie obróbki termicznej traci wiele swoich cennych właściwości zdrowotnych, ale papryka jako jedna z nielicznych  jest zaliczana do grupy warzyw, które nawet po ugotowaniu zawierają w sobie wiele cennych wartości. Jednak najczęściej zaleca się jej spożywanie na surowo. Występujące w papryce witaminy A, C oraz E powstrzymują starzenie się komórek, a także co najważniejsze – wpływają na kondycję ścian naczyń krwionośnych. Witaminy te wspomagają również obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Papryka na nowotwory

Czerwona jak i zielona zawiera w swoim składzie sporą ilość przeciwutleniaczy. W sposób naturalny, bo poprzez neutralizację wolnych rodników, chronią one organizm przed powstawaniem nowotworów. Warto również pamiętać, że 10 dag surowej papryki zapewnia dzienne zapotrzebowanie na β-karoten będący również naturalnym antyoksydantem.

Papryka na trawienie i bóle

Zawarta w papryce ostrej kaspaicyna od lat jest popularnym i naturalnym środkiem na regulację pracy układu trawiennego oraz do zwiększenia apetytu. Nie warto jednak zapomnieć, że ostra papryka nie jest zalecana osobom cierpiącym na wrzody, ponieważ może ona podrażniać i powodować dyskomfort. Kaspaicyna znajduje również zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju bólów. Jest aplikowana zarówno w postaci leków, ale również maści, plastrów czy różnego rodzaju wyciągów.

Zobacz także: Figi: właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść figi?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj