Strona główna Odżywianie Glicyna – rola i znaczenie dla człowieka

Glicyna – rola i znaczenie dla człowieka

942
0

Glicyna, z j. łacińskiego Acidum aminoaceticum, jest najprostszym spośród dwudziestu standardowych aminokwasów biogennych.  Kwas 2 – aminoetanowy, organiczny związek chemiczny. Jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że nasz organizm sam potrafi syntetyzować glicynę. U wszystkich ssaków glicyna może być również syntetyzowana z choliny i seryny. Glicyna może być także produkowana przez aminotransferazę alaninową i glutaminianinową. Jako jedyna jest aminokwasem nieczynnym optycznie (ze względu na swoją budowę – przy węglu a występują dwa atomy wodoru). Jest (syntezowana) wytwarzana w organizmie ludzkim w ilościach zbyt małych, dlatego musi następować jej dostarczanie z zewnątrz.

Glicyna i jej znaczenie dla człowieka

W naszym organizmie glicyna jest elementem budulcowym wielu białek. Głównie kolagenu, który stanowi ok. 30% ogółu aminokwasów. W przypadku prostaty (gruczołu krokowego), glicyna wchodzi w skład płynu wydzielanego przez ten organ. Odgrywa ważną rolę w dostarczaniu aminokwasów do organizmu. Pełni ważną funkcję energetyczną w naszym organizmie, gdyż bierze udział w syntezie glukozy i kreatyny. Doniosłą rolę, glicyna odgrywa w budowie czerwonych krwinek. Pełni funkcję budulcową, ponieważ jest spokrewniona z kreatyną. Glicyna jest aminokwasem niezbędnym do syntezy glutationu i sarkozyny.

W ośrodkowym układzie nerwowym, glicyna pełni funkcję neuroprzekaźnika. Pełni w nim funkcję hamującą przekazywanie receptorów glicynowych i koagonista w aktywacji receptorów NMDA. Strychnina jest tą substancją, która znosi działanie glicyny, poprzez blokowanie receptorów glicynowych. Natomiast pobudzająco na receptory glicynowe działa alkohol etylowy.

Glicyna również bierze udział w wydalaniu kwasu benzoesowego, parabenów i salicylanów. W organizmie człowieka glicyna powstaje z seryny (równocześnie, jest substratem w reakcji odwrotnej). W drodze syntezy z glicyny powstają: porfiryny, puryny, kreatyna, kwasy gliksalowe, kwasy glikocholowe (żółć).

Po co nam glicyna?

Stosując suplementację glicyną w profilaktyce poprawiamy naszą pamięć, dodatnio wpływamy na centralny układ nerwowy (bierze aktywny udział w przekazywaniu sygnałów chemicznych do mózgu). Poprawia koncentrację, poprzez dostarczanie i uzupełnianie braków cukru w organizmie. Glicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe i antypsychotyczne. Bierze aktywny udział w procesach detoksykacji organizmu, jest odpowiedzialna za silny układ odpornościowy. Wpływa na komfort snu. Jest istotna w procesie produkcji hormonów.

W terapii glicyna jest wykorzystywana przy leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania prostaty. Wspomaga regenerację tkanek przy urazach. Pomaga w leczeniu stanów zwyrodnieniowych np. stawów. W znaczny, stopniu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby związane z osłabieniem mięśni i kości. W profilaktyce jest stosowana do ochrony nerek i wątroby przed niekorzystnym działaniem niektórych leków i alkoholu. W leczeniu wrzodów bywa stosowana bezpośrednio na skórę. Jest stosowana w profilaktyce raka. Glicyna jako dodatek jest stosowana np. w leczeniu schizofrenii lub udaru niedokrwiennego.

Dawkowanie glicyny:, jako suplement 1,5 g/dobę przed posiłkiem (popić wodą lub sokiem), w celu polepszenia snu 3 g przed snem, przy leczeniu schizofrenii 0,8 g/kg masy ciała (nie więcej niż 60 g/dobę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here