Zarówno  alergia na  gluten,  jak i celiakia polegają na nietolerancji glutenu. W obu przypadkach objawy chorobowe są bardzo podobne i trudne do odróżnienia, dlatego też warto przyjrzeć się różnicom, które mogą wskazać prawdziwą przyczynę choroby. Co to jest gluten i w jakich produktach występuje? Co to jest celiakia, a co to jest alergia na gluten,  jak się je diagnozuje? Jakie są objawy tych chorób? Jak je leczyć?

Co to jest gluten?

Gluten jest to mieszanina  białek roślinnych, gluteliny i gliadyny, występują w ziarnach zbóż np. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Jego kleistość sprawia, że wypieki mają przyjemną strukturę i lepiej smakują. Problem w tym, że gluten jest także dodatkiem do wielu innych produktów np. pasztetów, parówek, jogurtów, lodów, cukierków, sosów, śmietanek w proszku i niektórych leków.

Celiakia to glutenozależna choroba trzewna polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Toksycznie działający na jelita gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. W efekcie tego wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnych objawów chorobowych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Osoby z nietolerancją (alergią) na gluten nie mają uszkodzonej wyściółki (kosmków) jelita cienkiego, w przeciwieństwie do chorych na celiakię.  Dlatego też celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią utożsamiana. Celiakia oraz nietolerancja glutenu są  najpoważniejszymi nietolerancjami pokarmowymi człowieka.

Celiakia – diagnoza

  • Jeżeli zauważysz u siebie objawy specyficzne dla nietolerancji glutenu, celiakii nie wprowadzaj diety bezglutenowej na własną rękę, bo kiedy stosujesz dietę niemożliwe będzie wykonanie badań diagnostycznych
  • Skonsultuj się z lekarzem, który po przeprowadzonym wywiadzie skieruje do lekarza gastroenterologa, który podejmie decyzję o badaniach diagnostycznych
  • Wykonaj badania serologiczne z krwi
  • Biopsja- w drodze endoskopii pobiera się wycinek wyściółki jelita cienkiego
  • Badanie pod kątem występowania genów celiakii, które są charakterystyczne dla większości pacjentów

Celiakia – objawy

  • skurcze żołądka, wzdęcia, bóle brzucha
  • bóle kości i stawów, osteoporoza, słabość i skurcze mięśni
  • biegunka, mdłości
  • ciągłe uczucie głodu, anemia,
  • utrata wagi, lub otyłość
  • napady paniki, depresja
  • bladość twarzy, ogólne osłabienie, zmęczenie
  • pokrzywka, wysypka na łokciach, kolanach, pośladkach
  • bezpłodność

Celiakia – leczenie

Leczenie nietolerancji (alergii) na gluten jest identyczne jak leczenie celiakii. Różnica polega na tym, że celiakia wymaga przestrzegania jej przez całe życie, natomiast alergia na gluten może z czasem ustąpić. Leczenie polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety. Nawet śladowe ilości glutenu potrafią dawać reakcję chorobową. W sklepach znajdziemy wiele produktów bezglutenowych oznaczonych przekreślonym kłosem, należy również czytać etykiety, czy produkt nie zawiera glutenu.

Zobacz także: Nietolerancja glutenu: objawy, diagnoza i sposoby leczenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj