Tag: celiakia
Orkisz – co warto wiedzieć?
Popularność produktów zawierających w swym składzie mąkę orkiszową, bije w ostatnim czasie rekordy sprzedaży. Zapotrzebowanie na orkisz w dużej mierze zawdzięcza swój sukces modzie...
Amarantus – zboże XXI wieku – dlaczego warto go jeść?
Amarantus to roślina, której historia sięga pięciu tysięcy lat. Jej uprawą trudniły się starożytne ludy Inków i Azteków, doceniając walory smakowe i odżywcze. Szarłat...
Objawy celiakii u dzieci
Przez bardzo długi okres czasu celiakię uznawano za chorobę dotyczącą jedynie wieku dziecięcego. Wynikało to z faktu, że w okresie dorastania dochodzi do zmian...
Celiakia, czyli uzależniona od glutenu choroba trzewna u dzieci
Celiakia jest chorobą trzewną uzależnioną od glutenu. Jest to schorzenie wynikające z nietolerancji tego składnika pokarmowego, uwarunkowane genetycznie. Początkowo dolegliwość może być niejednoznaczna, przez...
Co to jest gluten – nietolerancja a celiakia
Zarówno alergia na gluten, jak i celiakia polegają na nietolerancji glutenu. W obu przypadkach objawy chorobowe są bardzo podobne i trudne do odróżnienia, dlatego...
Nietolerancja glutenu: objawy, diagnoza i sposoby leczenia
Nietolerancja glutenu to nietolerancja pokarmowa na białko, które występuje głównie w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, owies i żyto. Najlepszą metodą diagnozowania, a jednocześnie...