Wielu osobom biała kapusta kojarzy się jedynie z gołąbkami oraz bigosem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że warzywo to posiada szereg pożądanych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Okazuje się, że wiele cennych minerałów oraz witamin dostarcza także kapusta kiszona oraz sam sok powstały w procesie fermentacji kapusty. Wiele badań prowadzonych na całym świecie dowiodło, że warzywo to zbawiennie wpływa na odporność organizmu, pomaga w anemii oraz dostarcza do organizmu minerałów odpowiedzialnych za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Co warto zatem wiedzieć o kapuście białej oraz kto w szczególności powinien włączyć ją do swojej codziennej diety?
Kapusta (łac. Brassica) zaliczana jest do rodzaju roślin z rodziny kapustowatych. Rozróżnia się aż 38 różnych gatunków tego warzywa, z czego 21 występuje dziko oraz jest uprawiane głównie w Europie i niektórych miejscach Azji. Pierwotnie warzywo to było uprawiane głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie warunki na uprawę były idealne. Kiszona kapusta w okresie średniowiecza oraz w latach wcześniejszych była uznawana za główne źródło witaminy C, której niedobory w organizmie doskwierały i objawiały się głównie szkorbutem.
Skład
Kapusta biała, czerwona oraz sok z niej od setek lat doceniane są za bogactwo minerałów oraz witamin w nich zawartych. Swą popularność warzywo to zawdzięcza również swojemu smakowi. Warto również wspomnieć, że kapusta biała jest niskokaloryczna więc może być spożywana nawet w większych ilościach przez osoby będące na diecie odchudzającej. 100 gram tego warzywa to wartość energetyczna wynosząca 25 kcal. W tej samej ilości warzywa znajduje się również 1.28 gram białka, 0.1 gram tłuszczu, około 6 gram węglowodanów oraz 2.5 grama błonnika pokarmowego. Jeżeli chodzi o witaminy to ta sama ilość kapusty posiada 98 IU witaminy A, 0.15 mg witaminy E, 76 µg witaminy K, około 37 mg witaminy C, a także 43 µg kwasu foliowego, 0.124 mg witaminy B6 i 0.234 mg witaminy PP. 100 gram kapusty białej dostarcza również 40 mg wapnia, około 0.5 mg żelaza, 12 mg magnezu, 26 mg fosforu, 170 mg potasu, 18 mg sodu, 0.18 mg cynku i 0.16 mg manganu. Widać zatem, że kapusta zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin, które są niezbędne w codziennej diecie.
Kapusta oraz sok z kapusty na odporność
Regularne jej spożywanie oraz picie soku z kapusty kiszonej w okresie jesienno-zimowym oraz wiosennym wzmacnia odporność. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, której w 100 gramach kapusty jest aż 37 mg. Witamina C zmniejsza również ryzyko zachorowania na miażdżycę, uszczelnia oraz dba o kondycję ogólną naczyń krwionośnych, a także odgrywają rolę w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Kapusta biała i kiszona na krew
Jest znakomitym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Potas należy do grupy pierwiastków, które znakomicie wpływają na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia krwi oraz usuwanie z organizmu nadmiaru sodu, który również jest częstym powodem nadciśnienia. Magnez oraz wapń są natomiast odpowiedzialne za prawidłową pracę mięśni, a co za tym idzie za prawidłowe rozprowadzanie krwi po całym organizmie. Warto również zauważyć, że kapusta zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom złego cholesterolu we krwi, a także wspomaga pracę układu pokarmowego – głównie jelit.
Kapusta kiszona przeciwwskazania
Kapusta kiszona powinna być wykluczona z diety osób zmagających się z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Głównie dotyczy to nadkwaśności, kamieni żółciowych, zapalenia trzustki, różnych dolegliwości wątrobowych, a także w przypadku chorób związanych z tarczycą.
Zobacz także: Seler naciowy – wartości odżywcze