Nasiona anyżu nadają oryginalny smak wypiekom. Popularnie stosuje się je w kuchni indyjskiej, włoskiej, meksykańskiej, niemieckiej i bliskowschodniej. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojej diety!
Przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka anyżowe
Przygotuj:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka rozgniecionych nasion anyżu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 duże jajka,
- 2 duże białka jaj,
- 2 łyżki świeżo startej skórki z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 170°C. Teraz popsikaj blachę sprayem do pieczenia tak, aby nic nie przywarło. Następnie wymieszaj w dużej misce nasiona anyżu, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W małej misce wymieszaj z kolei jajka, białka, sok z cytryny i skórkę z cytryny i dodaj do suchych składników. Teraz wszystko dobrze wymieszaj.
Zobacz także: Suplementy diety na oczyszczanie organizmu >>
Uformuj z ciasta dwa płaty i połóż na posypanej mąką powierzchni. Przełóż je na blachę i piecz przez 20-25 minut, aż stwardnieją. Następnie odstaw blachę na blat, aby płaty ostygły. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C. Pokrój płaty po przekątnej na plastry. Połóż plasterki pionowo na blasze i piecz przez 40 minut. Poczekaj, aż ciasteczka ostygną, zanim je podasz lub włożysz do pojemnika. Nasiona anyżu podane w tej formie są naprawdę pyszne.
Herbata z nasion anyżu: jak ją przygotować?
To łagodny i słodkawy napój, który poprawia trawienie. Może też wzmocnić odporność i przyspieszyć powrót do zdrowia. Herbata anyżowa skutecznie ułatwia zasypianie. Pamiętaj, by pić ją po posiłkach lub przed pójściem spać. Nie gotuj nasion anyżu zbyt długo, w przeciwnym razie olejek eteryczny odparuje. Ponadto anyż straci większość swoich właściwości. Kiedy herbata nieco ostygnie, możesz dodać miód.
Przygotuj: 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę nasion anyżu i cukier (opcjonalnie). Weź rondelek do sosów i wlej wodę. Sięgnij po nasiona anyżu i umyj je w sitku. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej nasionka. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Teraz wyłącz palnik i przykryj rondelek pokrywką. Poczekaj 5 minut. Przelej herbatę do filiżanek. Smacznego!
Nasiona anyżu na lepsze trawienie
Proponowane nasionka wspierają układ pokarmowy. Jeśli masz problem z trawieniem, włącz je do swojej diety. Nasionka świetnie radzą sobie z nudnościami, wymiotami i biegunką. Mogą również złagodzić wzdęcia, ból brzucha i zapalenie błony śluzowej żołądka. Dodatkowo nasiona anyżu pobudzają apetyt i nadają potrawom wyjątkowy aromat.
Zdrowy układ oddechowy
Nasionka działają wykrztuśnie, dlatego przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Wiele osób dodaje je do domowych syropów i tabletek do ssania. Ekstrakt z anyżu hamuje rozwój grzybów, szczepów bakteryjnych i wirusów. Dzięki temu nasiona anyżu mogą zapobiegać i leczyć zakażenia drobnoustrojami.
Nasiona anyżu a higiena jamy ustnej
Wspomniane nasionka mają działanie antybakteryjne, dlatego sprawdzą się idealnie w płynie do płukania jamy ustnej. Skutecznie zwalczają nieświeży oddech, jednocześnie łagodzą zapalenie jamy ustnej.
Suszony i mielony proszek anyżowy kupuj w małych ilościach. Dzięki temu masz pewność, że wykorzystasz je w ciągu 3-4 miesięcy. Nie musisz się wtedy martwić, że stracą smak i właściwości w wyniku parowania olejków eterycznych. Nasionka trzymaj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu.