Antyoksydanty wspierają w naszym organizmie mechanizmy obronne, a także mają pozytywny wpływ na opóźnienie procesu starzenia naszego ciała. Te powszechnie spotykane składniki w codziennej diecie mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i utrzymanie młodości – lecz jak zawsze musimy znać umiar. Utrzymanie właściwego poziomu przeciwutleniaczy w organizmie uchroni nas przed stresem oksydacyjnym.
Czym są antyoskydanty?
Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, to związki chemiczne wspierające naturalne mechanizmy obronne w komórkach znajdujących się w organizmie człowieka. W skład antyoksydantów wchodzą naturalne substancje roślinne, jak i jony metali przejściowych, takich jak cynk, mangan, czy selen.
Antyoksydanty występują w organizmie człowieka – jako aminokwasy i enzymy antyoksydacyjne, lecz powinny być również dostarczane organizmowi w codziennej diecie, by chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
Występowanie antyoksydantów w diecie
Do naturalnych substancji, które można uznać za antyoksydant, zaliczymy między innymi cynk, selen, witaminę A, witaminę C i witaminę E, beta-karoten, koenzym Q, czy bioflawonoidy.
W związku z tym antyoksydanty znajdziemy wśród pomarańczy, brokułów i pomidorów, jak również w tłuszczach roślinnych, mleku i przetworach mlecznych, a także w orzechach i nasionach roślin strączkowych.
Powszechnie antyoksydanty stosowane są również przy procesie produkcji żywności, w celu przedłużenia jej żywotności i świeżości.
Dozwolonymi przeciwutleniaczami przy produkcji w przemyśle spożywczym są: kwas mlekowy (E270), kwas askorbinowy (E300), askorbinian sodu (E301), askorbinian wapnia (E302), estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304), mieszanina tokoferoli (E306), alfa-tokoferol (E307), gamma-tokoferol (E308), delta-tokoferol (E309), galusan propylu (E310), galusan oktylu (E311), galusan dodecylu (E312), kwas izoaskorbinowy (E315), izoaskorbinian sodu (E316), butylohydroksyanizol (E320), butylohydroksytoluen (E321), kwas cytrynowy (E330), wodorowinian sodu i winian sodu (E335), wodorowinian potasu i winian potasu (E336), winian sodowo-potasowy (E337), sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385).
Dowiedz się: Jak zwiększyć poziom glutationy >>
Wpływ antyoksydantów na organizm człowieka
Antyoksydanty jako związki chemiczne mają za zadanie nie dopuścić do wystąpienia w naszym organizmie stesu oksydacyjnego, czyli zachwiania równowagi między produkowanymi przez nasz organizm wolnych rodników (gdyż mogą spowodować uszkodzenia błon komórkowych i białek wchodzących w skład DNA), a ich destrukcją dokonywaną właśnie przez antyoksydanty.
Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczanie do naszego organizmu dodatkowego źródła przeciwutleniaczy. Jednak nadmiernie spożywanie antyoksydantow również może mieć zły wpływ na nasz organizm – możemy tym nasilić stres oksydacyjny, zamiast go zmniejszyć.
Stres oksydacyjny może powodować rozwój chorób takich jak miażdżyca, udar mózgu, cukrzyca, różnych chorób serca, a przede wszystkim powoduje on nadmierne starzenie się organizmu człowieka.
Zobacz także: