Witamina B13 została odkryta w 1930 roku. Dotychczas nie została formalnie uznana za witaminę zarówno w Rosji jak i w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Publikacje naukowe na temat właściwości witaminowych tej substancji są niepełne. Do tej pory nie przeprowadzono naukowych badań dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B13. Stwierdzono natomiast, że z chemicznego punktu widzenia ma ona postać pojedynczej, lecz złożonej cząsteczki. Jest to organiczny związek chemiczny, pochodna uracylu. Jest niezbędny i powstaje przy przemianach pirymidyn (np. w trakcie syntezy nukleotydów).
Witamina B13 – podstawowe informacje
Witaminę B13 inaczej nazywamy kwasem orotowym. Na podstawie dotychczasowych obserwacji stwierdzono, że choć zapotrzebowanie organizmu na witaminę B13 jest małe, to jednak należy dostarczać ją organizmowi w codziennym pożywieniu. Wiadomo natomiast, że jest niezbędna do przemiany kwasu foliowego, czy witaminy B12 (kwas orotowy po dostaniu się do przewodu pokarmowego pod wpływem kwasu szczawiowego i moczowego ulega chelatacji). Witamina B13 bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo wrażliwa na działanie światła.
Kwas orotowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie:
- oczyszcza krew z nadmiaru kwasu moczowego ( za pośrednictwem jego biosyntezy)
- rozrzedza żółć w wątrobie, co wspomaga i przyspiesza jej funkcje trawienne
- jako suplement diety jest stosowana w zapobieganiu miażdżycy
- przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
- chroni wątrobę przed marskością
- zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie
- chroni wątrobę przed toksynami (w tym także miko toksynami)
- jest składnikiem, który tworzy związki nukleotydowe
- odpowiada za zwiększony przyrost tkanki mięśniowej i rozrost tkanki łącznej
- przyspiesza proces odnowy
Skutki niedoboru witaminy B13
- nasz mózg szybciej się starzeje
- mogą występować ataki kolki nerkowej (z powodu zbyt dużego stężenia kwasu moczowego we krwi)
- w przypadku dużych niedoborów tej witaminy może dojść do artrozy
- znacznemu osłabieniu mogą ulec procesy wchłaniania wapnia oraz krzemu
- opóźnia procesy starzenia się skóry
- występowanie piasku w nerkach
- nasilają się procesy zwyrodnieniowe
- zakłóceniu ulegają przemiany białkowe
Szczególnie o uzupełnianie niedoboru witaminy B13 powinny zatroszczyć się osoby cierpiące na:
- niewydolność serca
- miażdżycę
- niedobór białek w organizmie
- zatrucia
- stwardnienie rozsiane
- przy zaburzeniach przemian białkowych i aminokwasowych
- artretyzm
Witamina B13 – źródła występowania
- buraki
- szpinak
- drożdże piwne
- szczaw
- serwatka
- warzywa korzeniowe
- kwaśne mleko
Zobacz więcej: