Rzodkiewka z pewnością zaliczana jest w Polsce do grupy jednych z najbardziej ulubionych warzyw spożywanych na surowo. Jest ona zarówno dodawana do sałatek jak i używana jako dodatek na kanapkę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to warzywo o charakterystycznym smaku i zapachu posiada również wiele cennych właściwości odżywczych. Rzodkiewka jest rośliną uprawną znaną już od tysięcy lat. Nie jest do końca pewne skąd dokładnie ona pochodzi, ale przypuszcza się, że pierwotnie występowała w okolicach basenu Morza Śródziemnego lub na Dalekim Wschodzie. Wzmianki o czerwonej rzodkiewce pochodzą już z III wieku p,n.e. , kiedy to jej walory smakowe doceniane były przez starożytnych Greków oraz Rzymian. W późniejszych latach trafiła ona drogami morskimi do wielu innych regionów świata – w tym do Ameryki Północnej. Rzodkiewka spożywana regularnie może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego, może obniżyć ciśnienie krwi, złagodzić kaszel, a także pozytywnie wpłynąć na kondycję paznokci czy włosów. Co zatem warto jeszcze wiedzieć o warzywie jakim jest rzodkiewka? Przy jakich dolegliwościach powinno się ją wprowadzić do codziennej diety?
Rzodkiewka skład
Popularność rzodkiewki, którą cieszy się ona już od tysięcy lat, zawdzięcza nie tylko jej walorom smakowym. Na przestrzeni dziejów ludzie doceniali ją również za właściwości lecznicze. Warto wspomnieć, że warzywo to może być z powodzeniem spożywane w większości diet odchudzających, ponieważ wartość energetyczna rzodkiewki jest bardzo niska. W 100 gramach znajduje się 16 kcal, 0.69 gram białka, 0.1 gram tłuszczu, około 3.5 gram węglowodanów, a także 1.6 gram błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to 100 gram rzodkiewki zawiera około 15 mg witaminy C, 7 IU witaminy A, 25 µg kwasu foliowego, 1.3 µg witaminy K, 0.07 mg witaminy B6, 0.26 mg niacyny, 0.039 mg ryboflawiny oraz 0.012 mg tiaminy. Warzywo to posiada również sporo niezbędnych w codziennej diecie pierwiastków. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się 25 mg wapnia, 233 mg potasu, 39 mg sodu, 20 mg fosforu, 10 mg magnezu, 0.35 mg żelaza, a także około 0.3 mg cynku.
Rzodkiewka na krew
Jak wszystkie warzywa spożywane na surowo tak i rzodkiewka nie pozostaje bez wpływu na krew. Warzywo to, w przypadku, gdy jest jedzone regularne, może pozytywnie wpłynąć na poziom złego cholesterolu we krwi. Jest tak za sprawą zawartego w nim błonnika, który może również zbawiennie wpłynąć na układ trawienny regulując pracę jelit i wymiatając z nich stare złogi. Rzodkiewka to także spore dawki potasu. Pierwiastek ten jest w pierwszej kolejności odpowiedzialny za utrzymywanie na stałym poziomie prawidłowej wartości ciśnienia krwi. Redukuje on również nadmiar sodu w organizmie, który odpowiada za nadciśnienie tętnicze. Potas wpływa także pozytywnie na pracę serca. O kondycję tego narządu dba również zawarty w rzodkiewce magnez oraz wapń.
Antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości rzodkiewki
Przez wiele lat rzodkiewka ceniona była za jej przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości. Cechy te zawdzięcza ona zawartości olejku gorczycowego oraz kwarcentyny. Pierwszy z wymienionych związków wspomaga trawienie, ale również może być pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Kwarcentyna natomiast zaliczana jest do grupy flawonoli wykazujących silne działanie przeciwzapalne.
Rzodkiewka a odchudzanie
Rzodkiewka jest niskokaloryczna więc z powodzeniem może być spożywana przez osoby odchudzające się. Dodatkowo warzywo to zawiera potas, który w pewnym stopniu przyspiesza przemianę materii. Warto również wspomnieć, że indeks glikemiczny rzodkiewki jest bardzo niski i wynosi jedynie IG=15. Z tego też względu osoby zmagające się z cukrzycą mogą bez obaw wprowadzić do swojej diety to drogocenne warzywo.
Zobacz także: Czy warto jeść liczi?