Dieta śródziemnomorska to ogólne określenie dla sposobu żywienia, jaki stosowany jest w krajach położonych w regionie basenu Morza Śródziemnego. Głównie kojarzona jest z Grecją i Włochami. Trzeba jednak pamiętać o tym, że to pojęcie obejmuje również kuchnie nadmorskich regionów Francji, Hiszpanii, czy Maroka.

Dieta ta jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim wpływa korzystnie na zdrowie. Co więcej, przez wielu specjalistów z zakresu dietetyki uważana jest za najzdrowszą na świecie. Czy tak faktycznie jest? Co warto o niej wiedzieć?

Dieta śródziemnomorska – co to jest?

Dieta śródziemnomorska to coś więcej niż tylko samo jedzenie. Wskazuje się, że to także sposób na życie osób, które mieszkają we wspomnianych wyżej regionach. Dzieje się tak dlatego, że wiąże się ona z charakterystycznym sposobem przygotowywania i spożywania jedzenia. W diecie tej spożywanie posiłków powinno być ich jednoczesnym celebrowaniem, często tradycyjnie łączy się z długimi rodzinnymi biesiadami. Co sprzyja miłej atmosferze, która również wpływa na to, co i jak jemy. Zdrowotne właściwości diety śródziemnomorskiej wynikają z tego, że bazuje ona przede wszystkim na świeżych produktach. Są to dostępne regionalnie warzywa i owoce, a także chude mięsa i ryby. Wskazuje się, że dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na serce oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dostarcza organizmowi również wielu cennych składników odżywczych. Więcej informacji na temat zalet diety śródziemnomorskiej znajdziesz w artykule https://dietadlaserca.pl/artykuly/styl_zycia/dieta-srodziemnomorska-sposob-na-zdrowe-serce/.

Jakie są główne zasady diety śródziemnomorskiej

Szukając zasad, jakimi należy kierować się w diecie śródziemnomorskiej, trzeba wiedzieć, że w poszczególnych krajach, w których jest stosowana, występuje w różnych wariantach. Dlatego stworzono podstawowe, uogólnione zasady, dla osób chcących ją stosować.

W diecie tej trzeba przede wszystkim bazować na świeżych, dostępnych sezonowo produktach. Chodzi tutaj o owoce i warzywa. Do jadłospisu należy włączyć też ryby i owoce morza, a także produkty zbożowe. Odpowiadając na pytanie, co jeść w diecie śródziemnomorskiej, warto zauważyć, że jeżeli występuje tu mięso to zazwyczaj chude. Dodatkowo powinno ograniczyć się spożycie czerwonego mięsa do dwóch porcji na tydzień. Wskazuje się również, że należy ograniczyć znacznie użycie soli. Do doprawiania dań można używać aromatycznych mieszanek ziół np. prowansalskiej czy dalmatyńskiej.

Ważnym elementem diety śródziemnomorskiej są różnego rodzaju sałatki, które można przygotować szybko z warzyw lub owoców (przykładowy przepis na sałatkę z winogron znajdziesz tutaj: https://dietadlaserca.pl/artykuly/przepisy/salatka-z-winogron-jak-ja-zrobic-przepis-wartosc-odzywcza/).

Co jeszcze należy wiedzieć o diecie śródziemnomorskiej?

Tak jak to zostało wspomniane, dieta śródziemnomorska to nie tylko jedzenie. To ogólne zasady pozwalające na utrzymanie zdrowia. Dlatego też, oprócz jedzenia warto zastosować również dodatkowe wytyczne zalecane przez mieszkańców krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Chodzi tutaj m.in. o codzienną dawkę ruchu (minimum 30 minut dziennie), a także o odpoczynek po jedzeniu. Należy też zwrócić uwagę na to, jak przygotowuje się jedzenie. W wielu krajach południowej Europy można usłyszeć, że przygotowywanie potraw powinno sprawiać przyjemność, a jeżeli ma się zły nastrój, trzeba poczekać aż on minie, gdyż złe emocje mogą wejść w jedzenie i przejść na inne osoby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj