Insulinooporność – czyli wrażliwość na insulinę – oznacza obniżoną wrażliwość organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi.
W przypadku insulinooporności wczesna diagnoza oraz idące za nią zmiany stylu życia oraz prawidłowa dieta pozwalają na spowolnienie postępów choroby, a często również umożliwiają powrót do zdrowia. Schorzenie to dotyczyło głównie osób w średnim i starszym wieku. Niestety, ostatnio rozpoznawana jest coraz częściej również wśród dzieci i młodzieży.
Po jakich objawach możemy rozpoznać się insulinooporność?
- wzrost masy ciała, zwiększenie tkanki tłuszczowej (zwłaszcza brzusznej),
- wzmożony apetyt,
- senność,
- stany depresyjne,
- nadciśnienie tętnicze,
- ciemniejsza skóra na karku, kolanach, łokciach, pachach (nazywane rogowaceniem ciemnym),
- podwyższony poziom cukru oraz trójglicerydów w badaniach laboratoryjnych
Jakie konsekwencje wiążą się z insulinoopornością?
- objawy, które towarzyszą insulinooporności, są często bagatelizowane, ale również nie są zbyt dotkliwe i specyficzne, dlatego trudno jest postawić właściwą diagnozę na początku tej choroby,
- insulinooporność jest bardzo niebezpieczna i może prowadzić do rozwoju cukrzycy ciążowej oraz cukrzycy typu 2 lub takich powikłań, jak zaburzenia widzenia, zaburzenia czucia czy zaburzenia krążenia,
- ryzyko rozwoju insulinooporności jest największe u osób zmagających się z nadwagą i otyłością,
Przyczyny powstawania insulinooporności nie są do końca znane, ma ona również odmienne oblicze u różnych pacjentów. Uważa się, że podłożem tej choroby mogą być uwarunkowania genetyczne oraz środowiskowe, takie jak
- niska aktywność fizyczna
- stosowanie diety wysokotłuszczowej i wysokokalorycznej,
- otyłość, szczególnie otyłość brzuszna,
- stres i niedobór snu,
- używki
Zdrowy styl życia
- systematyczna aktywność fizyczna na miarę swoich możliwości – minimum 30 minut dziennie
- zmiana nawyków żywieniowych – jedzenie powinno być smaczne, ładnie podane i spożywane powoli i z przyjemnością
- dieta prawidłowo zbilansowana dostosowana do indywidualnych potrzeb – unikamy fast foodów i potraw bogatych w węglowodany
- zrezygnuj z alkoholu i używek
- ogranicz stres oraz dbaj o właściwy wypoczynek i relaks
- z konsekwencją dąż do obniżenia i utrzymania właściwej wagi ciała
Kilka wskazówek zdrowej diety dla chorych na insulinooporność
- Należy ograniczyć spożycie węglowodanów do minimum (do ok. 130 g na dobę) – np. makarony, ryż, pieczywo, ciasta,
- Zastąpić węglowodany produktami bogatymi w tłuszcz – np. ryby, sery, jaja
- Wprowadzić do diety owoce gruszka, jabłko, maliny, porzeczki czarne i białe oraz warzywa takie jak sałata, ogórek, szpinak, kapusta, kalafior, szparagi, które są bogate w błonnik
- Warto do swojego codziennego jadłospisu włączyć zioła, które wykazują pomocne działanie u osób zmagających się z insulinoopornością, takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, morwa biała, czarnuszka, chilii. Zadbaj o odpowiednią ilość tych produktów, ponieważ działają one przeciwzapalnie oraz hamują rozwój insulinooporności i wspomagają kontrolę glikemii na czczo.
- Należy pić co najmniej 2 litry dziennie wody, należy wyeliminować z diety napoje słodzone
Zobacz także: Powikłania w ciąży – cukrzyca ciążowa