Na celiakię, która wiąże się z trwałą nietolerancją glutenu, cierpi około 1% populacji. Nie oznacza to jednak, że gluten, czyli grupa białek służy wszystkim pozostałym. Okazuje się, że catering bezglutenowy coraz częściej zamawiają osoby, które zauważają niekorzystne objawy po spożyciu glutenu, jak bóle brzucha, wzdęcia czy problemy skórne. Co jeść, aby wykluczyć gluten z jadłospisu? Jaka jest najlepsza dieta bezglutenowa? Kompendium wiedzy w tym zakresie znajdziesz poniżej.

W jakich produktach spożywczych znajduje się gluten? 

Gluten to grupa białek roślinnych, które występują w niektórych gatunkach zbóż. Przede wszystkim w:

  • pszenicy oraz jej odmianach, jak orkisz czy durum,
  • jęczmieniu
  • życie i pszenżycie.

Właśnie te składniki spożywcze powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu osoby, u których zdiagnozowano celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten lub alergię na gluten. 

Catering bezglutenowy — jakie produkty wyklucza z diety?

Białka glutenowe są obecne przede wszystkim w mące pszennej i żytniej, którą wykorzystujemy do wypieku chleba czy bułek. Podczas wyrabiania ciasta tworzy się tzw. siatka glutenowa, która zatrzymuje dwutlenek węgla. Dzięki niej, po wypieku, ciasto ma miękką gąbczastą strukturę. Właśnie dlatego produkty z zawartością glutenu są tak chętnie wykorzystywane w celu przyrządzania rozmaitych potraw. Okazuje się, że gluten pojawia się nie tylko w produktach mącznych, jak pieczywo, makarony czy ciasta, ale może być również składnikiem mniej oczywistych produktów, jak:

  • jogurty z dodatkiem zbóż, 
  • wędliny, przetworzone mięso oraz wegańskie zamienniki mięsa,
  • przyprawy i kostki bulionowe,
  • proszek do pieczenia,
  • suszone owoce, 
  • warzywa mrożone, 
  • majonez i musztarda.

Co ciekawe, gluten może występować również w niektórych lekach oraz suplementach diety. Na szczęście producenci wyrobów spożywczych mają obowiązek informować na etykietach o składzie produktów i wyraźnie wskazywać możliwość występowania w nich glutenu. Osoby z celiakią czy nieceliakalną nietolerancją glutenu powinny dokładnie przeczytać wszystkie informacje, zanim wykorzystają produkt w swojej kuchni. 

Zobacz także: Pralko-suszarka: jak działa?

Czym zastąpić gluten? 

Osoby, dla których dieta bezglutenowa jest podstawą codziennego żywienia, powinny znaleźć jakościowe zamienniki, które z powodzeniem pozwalają całkowicie wykluczyć gluten z menu. Dobry catering bezglutenowy wykorzystuje przede wszystkim ziarna o wysokich walorach odżywczych. To między innymi gryka, komosa ryżowa, proso i amarantus

Produkty, które nie zawierają glutenu (gluten free) i warto mieć je w swojej kuchni to również:

  • ryż, makaron ryżowy i płatki ryżowe, 
  • mąka kukurydziana lub płatki, 
  • warzywa, 
  • owoce,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy i pestki, 
  • naturalne oleje roślinne, 
  • jaja, 
  • mleko i jego przetwory o smaku naturalnym, 
  • mięso drobiowe, ryby i owoce morza. 

Wszystkie te składniki naturalne nie zawierają glutenu, o ile nie zostały nim zanieczyszczone, na przykład w zakładzie produkcyjnym, w którym ten rodzaj grupy białek jest wykorzystywany. 

Dieta bezglutenowa — propozycje potraw bez glutenu

Catering bezglutenowy powinien być stosowany przez osoby z celiakią oraz te, które nie tolerują glutenu i składnik ten wywołuje u nich niepożądane objawy, jak bóle brzucha, bóle głowy, zmęczenie i apatię, wzdęcia czy zmiany skórne. Ponieważ dieta bezglutenowa stała się niezwykle popularna na całym świecie i uznana za prozdrowotną, bez problemu udaje się znaleźć przepisy na smakowite dania, które nie zawierają glutenu. Co więcej, codzienna dieta bezglutenowa wciąż może pozostawać w pełni zbilansowana i dostarczać organizmowi cenne wartości odżywcze. Poznaj kilka propozycji na potrawy bez glutenu, które na pewno trafią w gust, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Śniadania gluten free

Jeśli nie masz czasu na samodzielne komponowanie menu bez glutenu albo wolisz polegać na profesjonalizmie dietetyków, skorzystaj z gotowego cateringu bezglutenowego. Każdego dnia znajdziesz w nim pyszne śniadania, takie jak:

  • omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z sałatką z buraka oraz czarnej soczewicy, 
  • bananowe pancakes z mąki kukurydzianej z jogurtem i morelami, 
  • jajeczne muffinki z brokułami oraz z pastą z ciecierzycy, 
  • jaglanka na mleku kokosowym z suszonymi śliwkami. 

Pełnowartościowe obiady bez glutenu 

Dieta bezglutenowa może być nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Co więcej, liczne zamienniki glutenu pozwalają tworzyć urozmaicone kompozycje smakowe. Na obiad bez glutenu można serwować na przykład:

  • pulpeciki z sosem myśliwskim na plackach ziemniaczano-gryczanych, 
  • bezglutenowy makaron kukurydziany z sosem śmietanowym z indykiem i dodatkiem leśnych grzybów, 
  • zielone curry z dorszem i ryżem jaśminowym, 
  • kotleciki z kurczaka z bezglutenowymi kopytkami i surówką z marchewki i jabłka.

Osoby, które muszą lub chcą eliminować gluten ze swojego jadłospisu, powinny spożywać solidną ilość warzyw. Na obiad świetnie sprawdzają się te surowe do surówek lub pieczone czy gotowane, jako składnik głównego dania. 

Kolacje bezglutenowe

Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekki i niskokaloryczny. Na talerzu gluten free może się znaleźć:

  • roladka z bakłażana z dipem miętowym i kaszą jaglaną, 
  • sałatka z kalafiora z pomidorem, jajkiem i bezglutenowym kukurydzianym kuskusem, 
  • pieczone bataty z sosem jogurtowym i surówką z rukoli, granata i zielonego ogórka, 
  • leczo z cukinii, kabaczka i papryki z bezglutenową bułeczką. 

Jak widać, dieta bezglutenowa nie musi być nudna, a potrawy mogą wręcz zaskakiwać swoim wybornym smakiem. Jeśli czujesz, że źle tolerujesz gluten i wywołuje on u Ciebie niepożądane reakcje, zanim zdecydujesz się na zastosowanie menu, które wyklucza ten składnik, najpierw udaj się do lekarza w celu profesjonalnej diagnostyki. Jeśli Twoje podejrzenia okażą się trafione, catering bezglutenowy będzie stanowić podstawę przywrócenia pełnego zdrowia.

Partnerem artykułu jest lightdiet.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj