Pistacje, tak jak inne orzechy, zawierają całą gamę różnorodnych wartości odżywczych, które znakomicie wpływają na zdrowie. Cechują się dużą zawartością potasu obniżającego ciśnienie krwi, zawierają luteinę oraz zeaksantynę – związki wspomagające pracę oczu. Posiadają również spore ilości fosforu i magnezu.
Orzeszki pistacjowe z botanicznego punktu widzenia są zaliczane do pestkowców, z których część jadalna to właśnie pestka. Otoczona jest ona twardą, zdrewniałą i niejadalną łupiną. Pistacje są znane ludzkości od bardzo dawna, a pierwsze wzmianki o tym orzechu pochodzą już sprzed nawet 7000 lat p.n.e. (wykopaliska w Turcji). W Polsce produkt ten jest jedynie importowany z plantacji pistacji właściwej, która pochodzi z pogranicza Azji Mniejszej i Środkowej. Orzech ten uprawniany jest głównie na terenach Iraku, Syrii, Afganistanu, Turcji czy USA, ale także między innymi w Grecji.
Pistacje można spożywać na surowo lub uprażone. Zawierają około 50-60% tłuszczu i charakteryzują się przyjemnym zapachem i oryginalnym smakiem. Są wykorzystywane w cukiernictwie oraz wielu innych dziedzinach kulinarnych. Z pistacji wytłacza się również wysokiej jakości olej. Warto więc poświęcić chwilę i bliżej przyjrzeć się tym odżywczym orzechom.
Pistacje skład
Pistacje od setek lat doceniane są za ich bogaty skład i wartości odżywcze. Ich niewątpliwą zaletą jest również cena, która nie odstrasza aż tak jak jest to w przypadku innych orzechów – np. makadamia. 100 gram pistacji to wartość energetyczna około 562 kcal. Nie jest to mało więc z jedzeniem tych orzechów nie wolno przesadzać. Warto jednak wiedzieć, że nie są to jedynie puste kalorie tak jak jest to w przypadku słodyczy. 100 gram orzechów pistacji zawiera również 20.27 gram białka, około 45 gram tłuszczu, 27.5 gram węglowodanów oraz 10.3 gram błonnika. Ta sama ilość produktu posiada w sobie 5.6 mg witaminy C, 2.3 mg witaminy E, 415 IU witaminy A, 1.7 mg witaminy B6, 1.3 mg niacyny, 0.16 mg ryboflawiny, 0.87 mg tiaminy, a także 51 µg kwasu foliowego. Jeżeli chodzi natomiast o minerały to 100 gram pistacji zawiera aż 1025 mg potasu (!), około 500 mg fosforu, 121 mg magnezu, 105 mg wapnia, 3.92 mg żelaza, 1 mg sodu i 2.2 mg cynku.
Pistacje na krew
Ze względu na swój unikalny skład chemiczny pistacje uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów pod względem dobroczynnego oddziaływania na krew oraz cały krwiobieg. Chodzi tutaj przede wszystkim o bardzo wysoką zawartość potasu, który w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi i dba o kondycję naczyń krwionośnych czyniąc je bardziej elastycznymi i drożnymi. Regularne jedzenie pistacji redukuje także poziom złego cholesterolu obniżając ryzyko miażdżycy, udaru czy choroby wieńcowej. Ta właściwość pistacji została już wielokrotnie potwierdzona w niezależnych badaniach na całym świecie. Główną rolę odgrywają tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik, który wspomaga dodatkowo funkcjonowanie układu pokarmowego. Pistacje to także przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki zwiększające ryzyko nowotworów.
Pistacje na wzrok
Jak zostało już wspomniane wcześniej pistacje zawierają dwa bardzo ważne dla narządu wzroku związki – zeaksantynę i luteinę. Są one składnikami tzw. plamki żółtej, którą chronią przed różnego rodzaju zwyrodnieniami oraz uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.
Pistacje na anemię
Spoglądając we wcześniej wymieniony skład zauważyć można, że orzechy pistacji zawierają sporą ilość żelaza (około 4 mg na 100 gram produktu). Regularne spożywanie racjonalnych porcji pistacji z pewnością przyczyni się do zwiększenia poziomu czerwonych krwinek we krwi. Spożywanie tych orzechów jest szczególnie zalecane osobom z anemią oraz kobietom borykającym się z problemem obfitych miesiączek.
Zobacz także: Orzechy laskowe – właściwości odżywcze