Miedź jest pod względem ilościowym śladowym pierwiastkiem w ludzkim organizmie, ale znajduje się we wszystkich tkankach ciała i jest niezbędna w wielu kluczowych procesach.
Człowiek ma w swoim organizmie od 75 do 150 mg miedzi. To niewiele, ale wystarczy, by znaleźć się w każdej tkance, w największej ilości zaś w tak ważnych organach, jak serce, mózg, wątroba i nerki. Jeśli jest jej zbyt mało, borykamy się z problemami z koncentracją oraz pamięcią, często się przeziębiamy, obserwujemy pogorszenie stanu naszej skóry, w tym pękanie naczynek, i włosów, zaburzenia pracy serca, drętwienie rąk i nóg, zmniejszenie apetytu.
Funkcje miedzi w organizmie
Przy tym, jak niewiele miedzi znajduje się w ludzkim organizmie, niezwykłe jest to, ile procesów nie może się odbyć bez jej udziału. Miedź ściśle współpracuje z żelazem, po pierwsze ułatwiając wchłanianie tego drugiego pierwiastka, po drugie razem z nim odpowiadając na proces oddychania komórkowego. Zapewnia odpowiednią pracę serca, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Wspiera układ odpornościowy, buduje ochronę przed wolnymi rodnikami i niszczy bakterie. Jest potrzebna do syntezy aż 15 białek, m.in. kolagenu i elastyny, a więc tych, które odpowiadają za wygląd skóry. Aktywizuje neuroprzekaźniki i pomaga w pracy mózgu. Jest też potrzebna do ochrony przed osteoporozą.
Produkty bogate w miedź
Dorosły człowiek powinien sobie dostarczyć 3 mg miedzi dziennie. Najwięcej znajdzie jej w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, wątróbce, orzechach włoskich oraz laskowych, ziarnach słonecznika, warzywach liściastych o zielonym kolorze, pomidorach, ziemniakach, rybach, żółtym serze, skorupiakach, czosnku, kakao, suszonych owocach, a także w miękkiej wodzie (im miększa, tym więcej zawiera cennego pierwiastka). Dostępne są też suplementy w postaci kapsułek z miedzią, ale mogą one stanowić jedynie uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety. Przy tym należy pamiętać, że nadmiar miedzi w organizmie też przynosi negatywne skutki. Przede wszystkim zbyt duże ilości pierwiastka w organizmie podrażniają delikatne ściany żołądka. Dlatego pierwszym objawem nadmiaru miedzi będą bóle brzucha. Mogą też wystąpić bóle mięśni, mdłości oraz odczuwalne zaburzenia pracy wątroby, płuc czy serca.