Kurkuma, zwana również indyjskim szafranem lub złotą przyprawą, rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Główny składnik curry ma mocny, korzenny, gorzki smak i charakterystyczny zapach podobny do imbiru. Wspomnianą przyprawę często dodaje się do musztardy, masła i serów. Kurkumina nadaje jej charakterystyczny kolor. Sprawdź, jakie ma właściwości!
Kurkuma – na co pomaga?
Głównym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina, która słynie z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Można ją stosować w przypadku ciągłego zmęczenia, silnego bólu i reumatyzmu. Kurkuma słynie z właściwości antyoksydacyjnych, dzięki czemu może chronić wątrobę przed toksynami. To dobra wiadomość dla osób, które przyjmują silne leki na cukrzycę lub inne schorzenia. Suplementy z kurkuminą dostępne są w formie proszku, ekstraktu, tabletek, kapsułek i herbat.
Zobacz także: Suplementy diety na oczyszczanie organizmu >>
Proponowana przyprawa zawiera ponad 300 naturalnie występujących składników, w tym witamina C (kwas askorbinowy), beta-karoten, błonnik, żelazo, wapń, flawonoidy, niacyna, cynk i potas. Kurkuma wykazała pewną skuteczność w leczeniu wrzodów. Niektórzy naukowcy twierdzą, że pomaga zapobiegać i leczyć nowotwory. Jedno z badań przeprowadzonych w 2011 roku potwierdziło, że kurkumina zakłóca sygnały komórkowe, które sprzyjają wzrostowi raka głowy i szyi.
Chociaż kurkuma zawiera wiele związków roślinnych, swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim kurkuminie. Wspomniany związek należy do kurkuminoidów i odpowiada za jej charakterystyczny, żółty kolor.
Kurkumina – właściwości zdrowotne potwierdzone naukowo
Jedno z badań klinicznych wykazało, że przyjmowanie 90 miligramów kurkuminy dwa razy dziennie przez osiemnaście miesięcy poprawiło pamięć u osób niecierpiących na demencję. Eksperci sugerują, że wspomniany związek roślinny może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Podkreślają jednak, że należy przeprowadzić więcej badań, które potwierdziłyby tę tezę.
Badacze sugerują, że przyjmowanie kurkumy doustnie trzy razy dziennie przez osiem tygodni może pomóc w przypadku przewlekłej choroby nerek. Wspomniana przyprawa łagodzi uczucie swędzenia. Ponadto wczesne badania potwierdzają, że mieszanka kurkuminy i czarnego pieprzu przez 4 tygodnie przynosi ulgę w świądzie.
Ponadto badania dowodzą, że zażywanie kurkumy dwa razy dziennie przez 3 miesiące pomaga obniżyć całkowity cholesterol, lipoproteinę niskiej gęstości (LDL) i trójglicerydy u osób z podwyższonym cholesterolem i nadwagą. Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu, zwróć uwagę na suplementy z kurkumą.
Kurkumina – właściwości lecznicze
Wspomniana przyprawa może również przynieść ulgę osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów i poprawić ich jakość życia. W tym przypadku uczestnicy badania przyjmowali 500 mg kurkumy cztery razy dziennie przez 4-6 tygodni.
Badacze przypuszczają, że główny składnik kurkumy łagodzi objawy kataru siennego, takie jak kichanie, swędzenie i przekrwienie błony śluzowej nosa. Osoby, które zażywały codziennie 500 mg kurkuminy doustnie, przez dwa miesiące, zgłaszały ulgę w dolegliwościach.
Jak stosować kurkumę?
Podczas gdy większość osób bardzo dobrze toleruje kurkumę, w niektórych przypadkach wywołuje nieprzyjemne objawy, takie jak rozstrój żołądka. Zacznij od najniższej możliwej porcji i zwiększaj ją stopniowo. Pamiętaj, by nie przekraczać 8 gramów dziennie.
Suplementy z kurkumą przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu, by nie straciły swoich właściwości. Jeśli chcesz ułatwić wchłanianie kurkumy, spróbuj włączyć do diety zdrowe tłuszcze, takie jak oleje roślinne, orzechy, nasiona i awokado.