Banany z pewnością można zaliczyć do jednych z najbardziej ulubionych przez Polaków przekąsek należących do owoców tropikalnych. Pomimo tego, że wiele osób uważa ten owoc jedynie za zbędną, wysokokaloryczną przekąskę, która nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych to okazuje się jednak, że sprawa wygląda całkiem inaczej. Banany zawierają wiele cennych dla organizmu minerałów oraz witamin – przede wszystkim witaminy C oraz potasu.
Banan to również błonnik wspomagający pracę układu trawiennego, a także obniżający poziom złego cholesterolu we krwi. Potas zaś zbawiennie wpływa na ciśnienie krwi, co jest bardzo ważne dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Regularne spożywanie bananów może również pomóc w różnych schorzeniach dotykających układu pokarmowego. Chodzi tutaj głównie o wrzody, wzdęcia i biegunki. Mało kto wie, ale skórka banana może zostać również wykorzystana w lecznictwie jako środek wybielający zęby oraz kojący ukąszenia różnych owadów. Co warto zatem wiedzieć o tym owocu, kto powinien go spożywać, a kto unikać?
Banan jest owocem rośliny zwanej bananem zwyczajnym. Zaliczana jest ona do rodziny bananowatych, którą uprawia się powszechnie na terenach Ameryki Łacińskiej, Afryce Wschodniej, Zachodniej oraz Południowej, a także Azji, Australii czy krajach Pacyfiku. Banan zwyczajny jest najprawdopodobniej hybrydą dwóch gatunków dzikich – Musa acuminata i Musa balbisiana. W czasach współczesnych nie występuje w formie dzikiej.
Skład
Banana z pewnością zaklasyfikować można do grupy jednych z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak pomimo tego, owoc ten już od setek lat doceniany jest za jego unikalny skład dostarczający do organizmu wielu pożytecznych i cennych minerałów. 100 gram banana to wartość energetyczna bliska 90 kcal. W tej samej ilości owocu znajduje się również około 1 gram białka, 0.33 gram tłuszczu, około 23 gram węglowodanów i 2.6 gram błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to w 100 gramach banana znaleźć można prawie 9 mg witaminy C, 0.031 mg tiaminy, 0.073 mg ryboflawiny, 0.665 mg niacyny, 0.5 µg witaminy K, 0.1 mg witaminy E, 64 IU witaminy A, 20 µg kwasu foliowego oraz 0.37 mg witaminy B6. Ta sama ilość tego owocu dostarcza również 5 mg wapnia, 27 mg magnezu, około 0.25 mg żelaza, 22 mg fosforu, 358 mg potasu, 1 mg sodu i 0.15 mg cynku.
Banany na krew
Spoglądając w skład banana w pierwszej kolejności rzuca się oczy wysoka zawartość potasu. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie krwi. Udowodniono naukowo, że regularne spożywanie produktów zawierających podobną do bananów zawartość potasu może przyczynić się do wyregulowania ciśnienia krwi oraz jego stabilizacji na odpowiednim poziomie. Potas wspomaga również usuwanie z organizmu nadmiaru sodu, który jest odpowiedzialny za zbyt wysokie ciśnienie. Banany wspomagają organizm w walce przeciwko cholesterolowi. Za tą właściwość leczniczą jest odpowiedzialny zawarty w bananach błonnik pokarmowy, które reguluje również pracę układu pokarmowego. Warto wspomnieć, że banany cechują się wysokim indeksem glikemicznym wynoszącym IG = 60. Ta informacja jest szczególnie istotna dla osób borykających się na co dzień z cukrzycą, gdyż banany powinny być z diety diabetyków wykluczone niemal całkowicie.
Banany na problemy układu pokarmowego
Udowodniono naukowo, że banany mogą być pomocne w przypadku wystąpienia wrzodów żołądka. Powodują one regenerację oraz odbudowę błony śluzowej żołądka zapobiegając tym samym podrażnianiu jego ścian przez soki żołądkowe. Warto również wspomnieć, że produkty powstałe na bazie mączki wytworzonej z zielonych bananów przynoszą ulgę we wzdęciach, niestrawności oraz innych schorzeniach układu pokarmowego.
Zobacz także: Mandarynki – wartości odżywcze