Cysteina jest organicznym związkiem chemicznym, wchodzi w skład grupy endogennych aminokwasów kodowanych (jest wytwarzana przez ludzki organizm), wchodzi w skład wielu białek. Jest najprostszym z aminokwasów siarkowych (wraz z homocysteiną i metioniną).
Za co odpowiada Cysteina?
Cysteina znajduje się w koenzymie A (po dekarboksylacji, jako cysteamina), a jej grupa tiolowa bierze udział w wielu reakcjach min. w przemianach katabolicznych, w biosyntezie kwasów tłuszczowych, licznych estrów i amidów, bierze udział w przenoszeniu dwuwęglowych grup acylowych. Jej dekarboksylacja i utlenianie powoduje powstanie tauryny, która wchodzi w skład soli kwasów żółciowych.
Pełni w naszym organizmie funkcje budulcowe. Cysteina, wraz z innymi aminokwasami protogennymi jest składem ludzkich białek strukturalnych, w tym bardzo ważnych mięśni szkieletowych.
L-cysteina w wyjątkowy sposób przyczynia się do oczyszczania naszego organizmu (ponieważ wiąże ze sobą wiele substancji chemicznych). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oczyszcza ludzki organizm z toksycznych substancji i wolnych rodników tlenowych i czynników chorobotwórczych. Jest potocznie nazywana strażnikiem ludzkiego organizmu, ponieważ jest prekursorem glutationu (jest to peptyd właściwie niewystępujący w naszej diecie, organizm wytwarza go samodzielnie przy udziale cysteiny). Glutation sprawia, że ludzki organizm funkcjonuje prawidłowo – bierze udział w regeneracji wielu układów, narządów i tkanek. W zasadzie, kontroluje wszelkie procesy życiowe, np. tworzenie się białek mięśniowych czy odbudowę. Dotyczy to zarówno mięśni szkieletowych jak i narządów wewnętrznych.
Funkcje L-Cysteiny
Do innych ważnych funkcji cysteiny w naszym organizmie należy zaliczyć np. wspomaganie prawidłowego funkcjonowania wątroby, poprawę kondycji naszej skóry i paznokci, sprawia, że włosy są mocne i zdrowe (wpływa na odżywienie cebulek włosowych i skóry głowy), likwiduje stany zapalne skóry, chroni nas przed szkodliwym wpływem działania promieni UV, charakteryzuje się działaniem nawilżającym. Cysteina wchodzi w skład kolagenu (odpowiada za elastyczność i strukturę skóry), jest jednym ze składników kreatyny (głównego budulca włosów i paznokci). Cysteina jest również odpowiedzialna za usuwanie z naszego organizmu metali ciężkich takich jak kadm, rtęć czy ołów, przywraca zredukowaną formę witaminy C i E. Cysteina u osób nałogowo pijących alkohol chroni przed zatruciem aldehydem octowym, u palaczy zapobiega uszkodzeniu wątroby i mózgu oraz chroni przed rozedmą płuc i nowotworami.
Kiedy przyjmować Cysteinę?
L-cysteinę powinniśmy przyjmować wraz z witaminą C, w proporcji 1: 3, np. 150 mg witaminy C i 50 mg cysteiny. W trakcie stosowania l-cysteiny powinniśmy pamiętać, że jest ona bezpieczna dla organizmu w dawkach w dawkach nieprzekraczających 2400 mg/dobę. Należy przy tym pamiętać, że osoby chorujące na astmę przed przystąpieniem do kuracji l – cysteiną, powinny skonsultować się z lekarzem. Dotychczas rzadko wystąpiły przypadki, kiedy l-cysteina w suplementacji, dawała niepożądane reakcje organizmu w postaci: wysypki, biegunki czy bólu głowy. Pamiętajmy, że cysteinę należy ostrożnie stosować u diabetyków, ponieważ może hamować działanie insuliny.
Cysteina w formie zasadowej znajduje się w kosmetykach. W produktach do pielęgnacji włosów i paznokci jej stężenie wynosi 4%, w preparatach do pielęgnacji skóry 1%.
Zobacz także: