Syrop z cebuli to smak, który wiele osób kojarzy z okresem dzieciństwa. Przez jednych bardzo lubiany, przez innych znienawidzony, jednak cechuje go wysoka skuteczność. Dlatego właśnie ta receptura przetrwała tak długi czas i nadal w wielu domach stosuje się ją zarówno u dzieci, jak i u dorosłych w czasie infekcji. Na co jednak można go stosować? Jak często? I najważniejsze pytanie, jak go przygotować?
Czemu syrop z cebuli jest dobry?
Nasze babki i prababki stosowały go powszechnie w leczeniu przeziębienia. Przy zdecydowanie mniejszym niż obecnie dostępie do leków stanowił idealne remedium na dokuczliwy kaszel. Obecnie wiemy, że jego podawanie pozwala na uzupełnienie niedoborów licznych witamin takich jak: A, C, B1, B2, PP, jak również wielu mikroelementów: selenu o działaniu przeciwmiażdżycowym, cynku, który wspiera tworzenie odporności przeciwwirusowej czy fosforu budującego kości oraz wapnia.
Zobacz także: Cebula – lecznicze oraz odżywcze właściwości
Zastosowanie syropu z cebuli
- Przy infekcjach w celu wzmocnienia odporności organizmu i dodania mu sił do pokonania infekcji.
- Usuwanie uporczywego kaszlu – warto jednak pamiętać, że ma on działanie raczej wykrztuśne, więc nie należy podawać go na kilka godzin przed snem, aby dziecko mogło spokojnie przespać noc.
- Na katar – wystarczy w syropie zmoczyć niewielki wacik i delikatnie posmarować nim okolicę przy dziurkach nosa dziecka. Taka „bezpośrednia” inhalacja pomoże w walce z katarem.
Przygotowanie domowego syropu z cebuli
Składa się on z cebuli i cukru lub miodu. Jeśli zamierzamy przygotować zdrowszą wersję, na miodzie powinniśmy mieć pewność, że dziecko nie ma uczulenia na miód, którego nie wolno podawać również maluchowi, dopóki nie ukończy pierwszego roku życia.
2-3 cebule kroimy – sposób jest dowolny, jednak najlepiej zdecydować się na kostkę, gdyż wówczas puszczanie soku będzie szybsze i intensywniejsze. Umieszczamy je w słoiku i obficie zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem. Nakrywamy gazą i zakręcamy. Należy odstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc. Gdy w słoiku pojawi się sok, przecedzamy go przez gazę do czystego, zamykanego naczynia.
Uwaga! Miód traci swoje właściwości w temperaturze przewyższającej 40 stopni, dlatego nie powinno się gotować syropu z cebuli. Można spotkać się z dolaniem odrobiny wody i szybkim delikatnym podgrzaniem (najlepiej pod kontrolą termometru), w ten sposób już po kilku minutach możemy podać dziecku naturalne lekarstwo.
Przechowywanie i dawkowanie
Syrop z cebuli przechowujemy w zamkniętym naczyniu, najlepiej słoiku w lodówce. Podawać go dziecku można przez okres dwóch dni od przygotowania, następnie pozostałości wyrzucamy i przygotowujemy nowe lekarstwo.
Niekiedy lekarze uznają syrop z cebuli jako uzupełnienie konwencjonalnej terapii leczeniem naturalnym. Warto spytać wówczas pediatry o jego dawkowanie. Najczęściej zaleca się podawanie dziecku 2-3 razy na dzień po 1 łyżeczce.
Czytaj również: Syrop z czosnku – naturalny antybiotyk