sorbitol

Wiele produktów spożywczych, napojów i słodyczy zawiera sorbitol. Prawdopodobnie już wiesz o niektórych problemach zdrowotnych związanych z rafinowanym cukrem, ale co z niskokalorycznymi substytutami, takimi jak sorbitol? Czy ten słodzik jest bezpieczny i może się znaleźć w zdrowej diecie?

Sorbitol-co to jest?

Sorbitol należy do węglowodanów, zwanych alkoholem cukrowym lub poliolami. To związki rozpuszczalne w wodzie. Występują naturalnie w wielu owocach i warzywach. Sorbitol jest również komercyjnie produkowany z glukozy. W takiej formie występuje często w żywności i napojach. Ma zapewnić odpowiedni smak i konsystencję, a także zatrzymywać wilgoć.

Chociaż bezpieczeństwo sorbitolu i innych alkoholi cukrowych jest dobrze udokumentowane, niektóre związki spożywane w nadmiernych ilościach, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym gazy, wzdęcia i biegunkę. Dlatego żywność zawierająca sorbitol lub mannitol powinna mieć na etykiecie informację o potencjalnym działaniu przeczyszczającym.

Alkohole cukrowe są słabo przyswajalne. Nasz organizm może je w pewnym stopniu wchłonąć, dlatego zwykle nie kwalifikują się jako bezkaloryczne. Szybkość wchłaniania różni się w zależności od tego, czy mamy do czynienia z ksylitolem, sorbitolem, czy erytrolem. Prawie 50% sorbitolu zostanie wchłonięte, w porównaniu do 50% ksylitolu .Erytrytol ma współczynnik wchłaniania prawie 100%, ale organizm nie może go strawić. Dzięki temu nie zawiera prawie w ogóle kalorii.

Zdrowie jamy ustnej

Wykazano, że alkohole cukrowe, w tym sorbitol, korzystnie wpływają korzystnie na zdrowie jamy ustnej na kilka sposobów. Przede wszystkim nie powodują próchnicy. Żucie również chroni przed bakteriami próchnicowymi, wspomagając jednocześnie rodukcję śliny. Dlatego w bezcukrowej gumie do żucia stosowane są alkohole cukrowe (sorbitol i ksylitol). 

Niektóre alkohole cukrowe, takie jak erytrytol i ksylitol, hamują rozwój bakterii jamy ustnej. Sorbitol może ulec fermentacji, choć wolniej niż cukier, przez niektóre bakterie. Dlatego nie chroni przed próchnicą, ale zdecydowanie zmniejsza jej ryzyko w porównaniu z cukrem. 

Stężenie cukru we krwi

Podobnie jak inne alkohole cukrowe (z wyjątkiem erytrytolu), sorbitol zawiera kalorie w postaci węglowodanów. Wchłaniany jest powoli i niecałkowicie z jelita cienkiego. Pozostała część sorbitolu trafia do jelita grubego, gdzie jego metabolizm dostarcza mniej kalorii. Dlatego wspomniany związek (w porównaniu z taką samą ilością cukru) zmniejsza wydzielanie insuliny, co w rezultacie pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.

Sorbitol jako środek przeczyszczający

Zaparcia są częstym skutkiem ubocznym różnych leków i suplementów na nadciśnienie, ból i anemię. To bolesny, frustrujący i wstydliwy problem. Sorbitol jest osmotycznym środkiem przeczyszczającym, co oznacza, że wciąga wodę do jelita, zmiękczając stolec i ułatwiając przejście. Jednak dostępnych jest wiele innych naturalnych środków na zaparcia, o łagodniejszym działaniu. Warto więc wcześniej porozmawiać o tym z lekarzem.

Nie ma formalnych zaleceń dotyczących przyjmowania sorbitolu. Fermentacja związku w jelicie grubym może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto jednak zaznaczyć, że nie występują one u wszystkich.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię