Wzrastające zainteresowanie zdrowym trybem życia powoduje, że rośnie popularność zapomnianych na lata ziół, owoców czy warzyw. Do tych ostatnich z pewnością zaliczyć można koper włoski. Warzywo to znane jest również pod nazwami fenkuł włoski oraz koper słodki. Zaliczane jest do rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Roślina ta rośnie dziko na terenach obejmujących strefę śródziemnomorską, a także w Iranie, Afganistanie czy Pakistanie.

W dobie zamorskich podróży koper włoski trafił również do innych miejsc na świecie jak Australia, Nowa Zelandia, USA, Hawaje, Brazylia, Chile, Argentyna oraz m. in. Wielka Brytania. Warzywo to uprawia się w wielu innych regionach świata – również w Polsce, gdzie czasem zaliczany jest do roślin dziczejących. Surowcem zielarskim są tutaj owoce dwóch odmian – słodkiej oraz gorzkiej. Różnią się one między sobą zawartością olejku eterycznego oraz anetolu.

Od setek lat kopru włoskiego za sprawą zawartego w nim olejku eterycznego używa się jako środek wykrztuśny, ponieważ pobudza wydzielanie śluzu przez górne odcinki układu oddechowego. Warto również wspomnieć, że warzywo to działa mlekopędnie, przeciwzapalnie, wiatropędnie, przeciwskurczowo oraz stymuluje układ trawienny to wydzielania żółci oraz soku żołądkowego. Co warto zatem wiedzieć o koprze włoskim i kto w szczególności powinien wprowadzić go o swojej diety?

Koper włoski skład

Owoce tej rośliny cechują się zawartością wielu cennych mikro oraz makroelementów, które są niezbędne dla prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. 100 gram kopru włoskiego to wartość energetyczna bliska 30 kcal. W tej samej ilości produktu znajduje się 1.24 gram białka, 0.2 gram tłuszczu, 7.3 gram węglowodanów oraz 3.1 gram błonnika. Jeżeli chodzi o minerały zawarte w tej roślinie to jej 100 gram dostarcza około 50 mg wapnia, 0.73 mg żelaza, 414 mg potasu, 52 mg sodu, 50 mg fosforu, 17 mg magnezu oraz 0.2 mg cynku. Warto również dodać, że w skład kopru włoskiego wchodzie wiele cennych witamin. W 100 gramach znaleźć można 12 mg witaminy C, około 960 IU witaminy A, 0.58 mg witaminy E, około 63 µg witaminy K, 0.01 mg tiaminy, 0.032 mg ryboflawiny, 0.64 mg niacyny, 0.047 mg witaminy B6 oraz 27 µg kwasu foliowego. Widać zatem, że koper włoski jest znakomitym źródłem wielu witamin oraz minerałów.

Koper włoski na układ trawienny

Jak już zostało wspomniane wcześniej, koper włoski jest znakomitym lekarstwem na różne schorzenia związane z układem pokarmowym. Owoce tej rośliny znakomicie pobudzają organizm do wydzielania soków żołądkowych oraz żółci, co jest istotne u osób z niestrawnością. Warto również dodać, że związki zawarte w koprze włoskim wpływają na napięcie mięśni gładkich brzucha rozkurczając je, a tym samym zmniejszają bóle napięciowe i te związane ze wzdęciami. Owoce kopru włoskiego są stosowane również do poprawy perystaltyki jelit.

Fenkuł włoski na układ oddechowy

Nasiona fenkułu włoskiego są bogatym źródłem olejków eterycznych, które mogą być wykorzystane w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych. Związki zawarte w olejku przyczyniają się do zwiększenia wydzielania śluzu w oskrzelach, a także drastycznie zmniejszają jego gęstość przez co wykrztuszanie staje się łatwiejsze. Warto również dodać, że roślina ta dzięki swoim antygorączkowym właściwościom przyda się w leczeniu grypy.

Koper włoski  jako środek mlekopędny

Od wielu lat napar z kopru włoskiego jest z powodzeniem stosowany do zwiększenia laktacji u kobiet. Warto również pamiętać, że praktycznie wszystkie specyfiki na pobudzenie laktacji zawierają właśnie to ziele. Nie wolno równocześnie zapomnieć o tym, że przed podjęciem decyzji o jego zastosowaniu należy skonsultować się w lekarzem prowadzącym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj