Syrop z cebuli
Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to tani sposób na szybkie pozbycie się pierwszych objawów przeziębienia i choroby gardła. Stosowany jest w wielu rodzinach od pokoleń, a to dlatego że jest skuteczny zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Przedstawiamy jak zrobić syrop z cebuli.

 Cebula – dlaczego warto zrobić z niej syrop?

Swoje właściwości lecznice cebula, podobnie jak czosnek, zawdzięcza przede wszystkim silnym składnikom bakteriobójczym. Są to składniki z grupy siarczanów, glikozyty, pektyny i glukokininy. Bogata w potas i jód sprawia, że jest skuteczna także na infekcje. Cebula zawiera także bardzo duże ilości witamin: A, B1, B2, PP oraz C, a także fitoncydy, które zapewniają jej silne właściwości lecznice.  Dzięki nim cebula wspomaga utrzymanie systemu immunologicznego w doskonałej formie. Witaminy A i B2 pomagają utrzymać błony śluzowe i układ oddechowy w dobrym stanie. Znana doskonale witamina C podnosi odporność, a fitoncydy hamują rozwój wirusów i zabijają bakterie.

Sprzeczne jest zdanie na temat tego, czy syrop z cebuli należy podawać dzieciom. Niektórzy uważają, że cebula za mocno odciąża układ pokarmowy u najmłodszych, inni zaś uważają, że naturalny środek zawsze będzie lepszym rozwiązaniem niż chemicznie przygotowane lekarstwo.  Zaleca się podawanie syropu z cebuli u dzieci powyżej 1 roku życia, ale wiele osób stosuje go również u młodszych maluchów.

Zniechęcać może specyficzny, cebulowy smak syropu. Do złagodzenia go stosuje się do syropu miód lub cukier. Dzięki tym dodatkom, do syropu z cebuli można jednak przekonać nawet najmłodszych. Zdecydowanie lepiej będzie sięgnąć po miód niż po cukier, jeżeli chcemy słodzić nieco syrop. Przede wszystkim miód słynie ze swoich wartości leczniczych i odżywczych już od czasów starożytnych. Pomaga przy schorzeniach gardła, zwiększa wydzielanie enzymów, przez co wspomaga układ trawienia, ale też pomaga w leczeniu apatii i może być stosowany przez diabetyków.

Przepis na syrop z cebuli

  • 2-3 duże cebule, najlepiej polski
  • 1 łyżka stołowa miodu, lub cukru (lepiej sięgnąć po miód – ma dodatkowe właściwości, które wzmocnią organizm)
  • Słoik

Krok po kroku

  1. Kroimy cebule na talarki
  2. Układamy pokrojoną cebulę ciasno w słoiku.
  3. Polewamy cebulę miodem lub posypujemy cukrem.
  4. Zakręcamy mocno stoik i zostawiamy na jedną noc.
  5. Następnego dnia odsączamy otrzymany syrop od cebuli. W tym celu można użyć gazy lub sitka.
  6. Syrop gotowy jest do podania.

Lek z cebuli może być przechowywany w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni. Podawać należy go 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy popijać syropu, ponieważ nim dłużej zostanie na gardle, tym lepiej będzie działać na kaszel.

Syrop z cebuli może pomóc także na katar. W tym celu wystarczy zamoczyć w syropie wacik i delikatnie posmarować przy nozdrzach.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię