Hemoroidy są bolesnym i wstydliwym problemem, w walce z którym dieta może okazać się wyjątkowo ważna. Hemoroidy to dolegliwość, z którą można skutecznie walczyć głównie dzięki zmianie w sposobie odżywiania się. Dieta na hemoroidy pomaga też chronić się przed tym schorzeniem. Jakie produkty są zatem najlepsze dla tych, którym dokuczają hemoroidy oraz dla tych, którzy chcą w porę zapobiegać ich powstawaniu?
Czym są hemoroidy? Jak radzi sobie z nimi tradycyjna medycyna?
Hemoroidy to nic innego, jak żyły odbytnicze ulegające zbyt wielkiemu rozszerzeniu. W żyłach takich dochodzi do zakrzepów, częstym zjawiskiem jest też stan zapalny. To właśnie z tych względów hemoroidy sprawiają tak wiele bólu. Przyczyn tego problemu jest sporo. Wiadomo, że na stan żył(w tym również żył odbytniczych) wpływa nasz styl życia oraz dieta. W przypadku hemoroidów problemem wyjątkowym okazują się zaparcia, które wiążą się z wieloma przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niebezpieczne są też zbyt częste biegunki, siedzący tryb życia oraz podnoszenie zbyt ciężkich przedmiotów. Wiadomo też, że na tę dolegliwość narażone są w większym stopniu te kobiety, które mają za sobą kilka porodów. Otyłość również sprzyja tego typu problemom. Jak walczy się z hemoroidami? Apteki pełne są maści, które mają pomagać w łagodzeniu dolegliwości. Często jednak okazuje się, że jedynym skutecznym sposobem na rozwiązanie problemu staje się leczenie chirurgiczne lub skorzystanie z innych zabiegów, np. z podwiązania lub zamrażania. Pomocne mogą się też okazać kąpiele oraz nasiadówki, jednak najważniejszą rolę w leczeniu oraz w profilaktyce zajmuje dieta.
Dieta na hemoroidy – Jak można walczyć z tym problemem?
Profilaktyka w przypadku tego problemu jest dość prosta. Ważne miejsce zajmują tu takie kwestie, jak ograniczenie ilości czasu spędzanego w pozycji siedzącej oraz korzystanie z ruchu. Pozwala to zmniejszyć ryzyko problemów z zaparciami, które są jedną z głównych przyczyn pojawiania się hemoroidów. Bardzo ważna jest też dieta, w której powinny pojawiać się możliwie jak najczęściej te produkty, które stanowią doskonałe źródło błonnika. Już 30 g błonnika dziennie może pomóc w walce z tym problemem lub też skutecznie chronić przed jego pojawieniem się. Dieta powinna składać się zatem ze świeżych owoców oraz warzyw, warto też sięgać po siemię lniane oraz płatki, w których błonnik zajmuje tak ważne miejsce. Cennym wsparciem w takiej diecie okazać się też mogą zarodki pszenne, po które bez wątpienia warto sięgać w trosce o swe zdrowie. Sięgając po owoce, jedzmy je razem ze skórką. Wybierajmy też te, które skutecznie chronią przed zaparciami. Są to m. in. suszone śliwki, daktyle oraz figi. Pomocne będą również warzywa, a w szczególności fasola i soczewica. By zachowała się w nich możliwie jak największa ilość błonnika, musimy je przygotować w odpowiedni sposób. najlepszym rozwiązaniem są oczywiście warzywa surowe, zalecane jest też gotowanie na parze.