Cebula zaliczyć można do warzyw, które znane są już od tysięcy lat. Nie chodzi tutaj jedynie o jej walory smakowe, dzięki którym wiele potraw smakuje lepiej, ale również o właściwości zdrowotne i lecznicze. Cebula (łac. Allium cepa) lub inaczej cebula zwyczajna, ogrodowa lub dymka jest warzywem zaliczanym do warzyw z rodziny amarylkowatych.
W obecnych czasach nie występuje już w formie dzikiej, ale jest bardzo popularnym warzywem uprawnym, które nie posiada zbyt dużych wymagań związanych z uprawą. Według badań, cebula pochodzi prawdopodobnie z terenów Azji Środkowej skąd rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. Na kartach historii przewija się między innymi w okresie budowy piramidy Cheopsa, podczas której na zakup cebuli dla robotników wydano ogromne ilości pieniędzy. Jakie zatem walory ma to popularne w Polsce i na świecie warzywo oraz co każdy powinien o nim wiedzieć?
W historii dziejów, cebula jako warzywo lecznicze odegrała olbrzymią rolę. Stosowano ją już w starożytności jako lek na różnego rodzaju dolegliwości. Aplikowano ją w przeróżnej postaci – od zjadania na surowo po syropy i wyciągi, aż po wywary i okłady. Cebula zapisała się również w polskiej medycynie ludowej, która zalecała spożywanie syropu z cebuli w przypadku przeziębienia oraz wąchanie świeżo przeciętej lub zmielonej cebuli jako ratunek dla zatkanych górnych dróg oddechowych. Cechuje się również sporą zawartością witaminy C, dlatego też była popularnym warzywem wśród dalekomorskich marynarzy cierpiących na szkorbut. Dodatkową zaletą są jej bakteriobójcze właściwości oraz zawartość takich pierwiastków jak siarka, magnez, krzem, fosfor oraz cynk. Dodatkowo spotkać niej można witaminy C, PP, B1, B2, E, K oraz prowitaminę A. To właśnie te składniki powodują, że jest ona tak znakomitym, naturalnym antybiotykiem, który wspomaga odporność organizmu. Ale to nie wszystko.
Wpływ na krew
W toku badań okazało się, że składniki zawarte w cebuli mają zbawienny wpływ na krew. Glukokinina występująca w niej radykalnie hamuje rozwój cukrzycy i zapobiega wystąpieniu pierwszych objawów u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania. Warto dodać, że pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi więc zalecana jest szczególnie cukrzykom. Idąc dalej należy wspomnieć o roli jaką odgrywa wysoka zawartość potasu w niej zawarta. Otóż regularne jej spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także złego cholesterolu. Równie ważnym aspektem w kontekście krwi jest jej rozrzedzanie spowodowane przez niektóre składniki zawarte w cebuli. W ten sposób warzywo to zaliczane jest do naturalnych środków zapobiegania zakrzepom krwi powstającym w naczyniach krwionośnych.
Wpływ cebuli na raka
Wiele nowych badań przeprowadzonych z użyciem cebuli oraz czosnku pozwala naukowcom twierdzić, że te dwa warzywa w znacznym stopniu przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na niektóre typy nowotworów. Zalicza się do nich rak jamy ustnej, jajników, nerek oraz jelita grubego. Dodatkowo badacze z Niemiec oraz USA w swoich badaniach udowodnili, że kwercetyna znajdująca się w cebuli może hamować rozwój raka trzustki. Są to z pewnością bardzo dobre informacje dla osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka.
Cebula na trawienie
Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale warzywo jakim jest cebula ma również pozytywny wpływ na układ trawienny. Gotowana lub surowa (np. jako dodatek do surówek) naturalnie wspomaga trawienie oraz działa przeciwzaparciowo. Warto jednak pamiętać, że związki zawarte w świeżej cebuli nie są zalecane dla osób zmagających się z problemami związanymi z woreczkiem żółciowym oraz z wątrobą.
Wartości odżywcze – tabela
Wartości odżywcze | Cebula (na 100g) |
---|---|
Wartość energetyczna | 40 kcal |
Tłuszcz | 0,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sód | 4 mg |
Potas | 146 mg |
Węglowodany | 9,34 g |
Błonnik | 1,7 g |
Cukry | 4,24 g |
Białko | 1,1 g |
Kwas askorbinowy (wit. C) | 7,4 mg |
Żelazo | 0,21 mg |
Witamina B6 | 0,12 mg |
Magnez | 10 mg |
Wapń | 23 mg |
Witamina D | 0 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Pytania i odpowiedzi z forum
Co daje codzienne jedzenie cebuli?
Codzienne jedzenie cebuli przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Cebula ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Pomaga również w walce z infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz może działać przeciwnowotworowo.
Ile można jeść cebuli dziennie?
Nie ma ściśle określonej ilości cebuli, którą można jeść dziennie. Jej spożycie zależy od indywidualnych preferencji i tolerancji organizmu. Generalnie, umiarkowane jedzenie cebuli, np. jedną cebulę dziennie, może przynieść korzyści zdrowotne bez powodowania nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Czy jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe?
Jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe, ponieważ zawiera dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i kwas askorbinowy. Te składniki są najbardziej aktywne w surowej cebuli i mogą się zmniejszyć podczas obróbki termicznej.
W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?
Najzdrowsza postać cebuli to surowa cebula, gdyż wtedy zachowuje najwięcej swoich wartości odżywczych. Można ją dodawać do sałatek, kanapek czy surówek. Warto też spożywać cebulę w różnych postaciach, takich jak duszona czy gotowana, ponieważ może to dostarczyć innych korzyści zdrowotnych.
Czy smażona cebula jest zdrowa?
Smażona cebula może być mniej zdrowa od surowej, ponieważ podczas smażenia traci część swoich wartości odżywczych, a także może zawierać tłuszcze nasycone lub trans, które mogą wpływać negatywnie na zdrowie serca. Niemniej, smażona cebula w umiarkowanych ilościach nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Co leczy czerwona cebula?
Czerwona cebula leczy i wspomaga różne dolegliwości oraz kondycje zdrowotne. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, wspiera zdrowie serca, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, może działać przeciwnowotworowo i wspomaga układ odpornościowy.