Post przerywany jest nietypową dietą odchudzającą, która wpływa nie tylko na redukcję masy ciała, lecz także na lepsze samopoczucie i jakość snu. Należy jednak pamiętać, o kilku zasadach, które są kluczowe w tego rodzaju diecie. Dowiedz się, czym jest post przerywany i poznaj jego wady oraz zalety.
Na czym polega post przerywany?
Post przerywany, inaczej dieta IF (ang. Intermittent Fasting), to dieta odchudzająca, według której posiłki można jeść wyłącznie w czasie tzw. okna żywieniowego trwającego kilka godzin w ciągu dnia. Najczęściej stosuje się post przerywany 16/8, co oznacza, że tylko przez 8 godzin można jeść, a przez kolejnych 16 godzin należy pościć – dopuszczalne jest jedynie picie wody. W tym czasie dochodzi do autofagii, czyli kontrolowanego rozkładu komórek, które są uszkodzone lub nie przynoszą organizmowi żadnych korzyści. Wówczas uwalniana jest duża ilość energii i dochodzi do procesów mających na celu naprawę tkanek. Dzięki temu można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, lecz także poprawić koncentrację i samopoczucie.
Dieta w poście przerywanym
W poście przerywanym należy pamiętać, aby w określonym czasie dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Dieta powinna być zbilansowana, a posiłki pełnowartościowe. Ważne, aby dania były bogate w owoce (zawierające niewielką ilość cukru), warzywa i ryby. W diecie IF nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, ryb, olejów roślinnych, owoców morza, a także orzechów i bakalii. Ponadto warto pilnować czy w jadłospisie znajdują się produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jednak unikać produktów zawierających cukier, tłuszcz i węglowodany. Niewskazane jest mięso, słone i słodkie przekąski oraz dania smażone na głębokim tłuszczu.
Post przerywany – dla kogo?
Ze względu na to, że dieta IF jest bogata m.in. w witaminy i minerały, pozwala ona na redukcję tkanki tłuszczowej. Jest więc polecana osobom, które chcą schudnąć, a żadna wcześniejsza dieta nie przyniosła oczekiwanych efektów. Również osoby prowadzące nieregularny tryb życia i te, które podjadają wieczorem mogą wypróbować post przerywany. Sprawdzi się on również w przypadku osób, które wolą jeść 3 posiłki w ciągu dnia, rzadko jedzą śniadania czy nie chcą liczyć kalorii w spożywanych posiłkach.
Post przerywany – przeciwwskazania
Mimo że post przerywany przynosi pozytywne efekty, dla niektórych osób może okazać się zagrożeniem dla zdrowia. Z tego rodzaju diety powinny zrezygnować:
- dzieci i młodzież,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- kobiety z zaburzeniami miesiączkowania,
- osoby niedożywione,
- osoby chore na cukrzycę,
- osoby z chorobą refluksową przełyku lub chorobą wrzodową,
- osoby z zaburzeniami łaknienia,
- osoby mające problem z układem hormonalnym,
- osoby z zaburzeniami pracy wątroby i nerek,
- osoby, które mają wysokie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne np. sportowcy.
Post przerywany – wady i zalety
Post przerywany pozwala przede wszystkim na skuteczną utratę zbędnych kilogramów. Oprócz tego z czasem coraz łatwiej jest trzymać się konkretnych godzin posiłków i nie podjadać między nimi. W ten sposób poprawia się metabolizm, jakość snu, a także kondycja skóry, włosów czy paznokci. Taka dieta ma również pozytywny wpływ na bakterie zasiedlające jelita oraz zmniejszenie stanów zapalnych. Dodatkowo poprawia się samopoczucie i koncentracja.
Z kolei do wad postu przerywanego zalicza się długie godziny bez jedzenia, co może być szczególnie trudne dla osób zaczynających swoją przygodę z tego typu dietą. Takie osoby mogą także odczuwać duży głód, ale należy pamiętać, że w diecie IF podjadanie jest surowo zabronione. U niektórych osób mogą pojawić się bóle i zawroty głowy niekiedy prowadzące do omdleń. Zdarza się to wtedy, gdy post trwa zbyt długo. Tego typu dieta może prowadzić do problemów żołądkowych oraz do niedożywienia. Natomiast te osoby, które stosują zbyt radykalny post, mogą być narażone na różne infekcje wirusowe i przeziębienia, głównie ze względu na obniżoną odporność.