Jarmuż (z łac. Brassica Oleracea) to botaniczna odmiana kapusty warzywnej, Roślina rośnie do dwóch lat. Zaliczana jest do grupy warzyw, będących kapustowatymi. Zarazem jest jedną z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku warzywa. W czasach starożytnych była uprawiana przez ludność w celach: dekoracyjnych (ozdoby), jak i do spożycia. Uprawia się ją w warunkach domowych, gospodarstwach rolnych lub na skalę przemysłu spożywczego- w szklarniach. Albowiem roślina nie występuje w warunkach naturalnych. Ponadto Jarmuż ma wiele właściwości zdrowotnych. Właśnie to nim przyjrzyjmy się nieco bliżej, na łamach tego artykułu.
Jarmuż – nieznane jak dotąd jego, zaskakujące właściwości zdrowotne
Warzywa oraz owoce od zawsze uważane są za zdrowsze, od suplementów diety. W szczególności niektóre rodzaje warzyw są nie tylko po prostu zdrowe, lecz również zdrowsze od innych Jarmuż w postaci warzywa liściastego, krzyżowatego -okazuję się właśnie jednym z takich roślin warzywnych.
Dzięki zwiększonemu spożywaniu tejże rośliny można ograniczać apetyt, lecz także zwiększyć własną, naturalną odporność – naszego organizmu, czyli spowodować poprawę naszego ogólnego stanu zdrowia.
Jarmuż z korzyścią – na zdrowie, w walce ze stanami zapalnymi
Jarmuż liściasty z powodzeniem łagodzi wszelkie stanów zapalnych. Między innymi głównie przez związki przeciwutleniające, których jest bogatym źródłem. Związki te wspomagają organizm w zwalczaniu różnych rodz. uszkodzeń, przede wszystkim na poziomie komórkowym. Zazwyczaj będących wywoływanych przez wolne rodniki. Dodatkowo warzywo zmniejsza poziom tzw. stresu oksydacyjny
(stan, w którym występuje zaburzona: naturalna równowaga organizmu pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami).
Zobacz także: Biała kapusta
Jarmuż jako warzywo, zawierające potężną naturalna broń Omega-3
Dosłownie w każdej sugerowanej porcji Jarmużu odnaleźć można naturalne roślinne kwasy tłuszczowe, nasycone: Omega-3, w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jednakże wiadomo, kwasy z tej grupy biorą udział w wielu procesach biologicznych ludzkiego ciała, a także są szczególnie istotne w regeneracji i w walce ze stanu zapalnym, w trakcie i tuż po jego ustąpieniu z organizmu człowieka.
Prawdziwy bio arsenał – z przeciwutleniaczami przeciw utleniaczom
Jarmuż liściasty zawiera w sobie mnóstwo tzw. substancji, popularnie, potocznie nazywanych: „przeciwutleniaczami”. Zatem jest to naturalnie, biologicznie, najlepszy przeciwutleniacz. Roślina obfituje m.in. w witaminę C oraz beta-karoten, będący równocześnie prekursorem (związkiem po/ wyprzedzającym pojawienie się) witaminy A. Sama roślina jak widać, wykazuje ogromne właściwości antynowotworowe. A dosłownie – wprost: posiada ona cechy, a wszystko dzięki substancjom, których ta roślina jest naturalnym nośnikiem- związki będące rodz. „przeciwrakowe”.
Oczywiście sam jarmuż, oprócz funkcji ochronnych – ochrania również przed uszkodzeniem komórek naszego organizmu -od degeneracyjnego oddziaływania (wpływu) wolnych rodników. Doskonale sprawdza się jako biologiczny, naturalny przeciwutleniacz. Tym samym przyczynia się on do poprawy ogólnej zdrowotnej kondycji organizmu ludzkiego. Badania kliniczne wielokrotnie dowiodły, potwierdziły skuteczność przeciwutleniaczy w leczeniu takich schorzeń jak: choroby serca, cukrzycy, chronicznego przemęczenia organizmu, degeneracji gałek ocznych i wielu innych dolegliwości.
Roślina – skuteczny naturalny asystent w przebiegu detoksykacji
Jedną z niewątpliwie największych korzyści prozdrowotnych jarmuży – charakteryzuje się zdolnością naturalnego odtruwania organizmu człowieka. To krzyżowe – kapustowe warzywo nie tylko usuwa toksyny, ależ również całkowicie je neutralizuje, czyli zabija.
Właściwości taka, jest spowodowana obecnością związków chemicznych o nazwie „izotiocyjanianów” Związki takie, jak wykazano w przeprowadzonych badaniach- pomagają w detoksykacji organizmu, a dokładnie odtruwają komórki. Błyskawicznie zabijają, rozkładają toksyny oraz wolne rodniki im towarzyszące. Dodatkowo „izotiocyjaniany” pobudzają (stymulując) produkcję bio- enzymów fazowych II, które odtruwają organizm za pomocą zwiększonego wydalania takich szkodliwych substancji z organizmu na zewnątrz.
Kilka słów końcowych
Warto, więc sięgnąć po jarmuż liściasty, wiadomo ze względów zdrowotnych, ale też jako świetną alternatywę dla osób nielubiących innych roślin, np. kapusty czerwonej, kalarepy, brokuły, brukselki lub pekińskiej albo kalafiora oraz innej rośliny z tej grupy. Dodatkowo stanowi to bardzo mocną kartę przetargową dla wegetarian, którzy też potrzebują dużej ilości składników odżywczych.