Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele różnych sosów króluje w naszej kuchni. Sosy stosujemy, jako dodatek do dań z: mięsa, ryb, makaronów, wędlin, deserów i sałatek. Dzielimy je generalnie na: sosy zimne, gorące i majonezowe. Jeśli chcielibyśmy go opisać, to sos jest gęstym płynem stworzonym na bazie różnych składników, które nadają mu odmiennego smaku. Stosujemy go, jako dodatek do różnego rodzaju potraw kulinarnych. Trudno podać jedną definicję jak wykonać sos, jest to trudne ze względu na ich dużą ilość.
Generalizując, sosy gorące powstają na bazie wywaru z mięs i warzyw (zastępczo kostka rosołowa), te zimne stosowane do sałatek na bazie oliwy (najlepiej z oliwek). Podam wam przepisy na dwa sosy, które możecie wykorzystać podczas przygotowywania potraw w Waszej kuchni.
Pierwszy z nich, to polski wielkanocny sos do mięs.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
- 3-4 jajka średnio ugotowane na twardo
- 1/3 szklanki octu winnego lub sok z 3 cytryn
- gęstej, kwaśnej śmietany 3/4 szklanki
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 niezbyt duża cebula
- 2 pęczki szczypioru
- natka z pietruszki
- 1/2 dużej łyżki tartego chrzanu
- sól i odrobina cukru pudru
Jeśli już przygotowałeś wszystkie potrzebne składniki, możesz przystąpić do zrobienia sosu. Żółtka oddzielone od białek utrzyj na jednolitą masę z sokiem z cytryn (bądź octem winnym). Do powstałej masy dodaj majonez i śmietanę, dokładnie wymieszaj. Szczypior umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Tak samo postępuj z natką pietruszki. Oba składniki dodaj do całości i wymieszaj. Teraz obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do sosu. Pozostało tylko dodać chrzan, drobno posiekane białka jajek, posolić do smaku ewentualnie dodać odrobinę cukru pudru. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i wstawać do lodówki na 2-3 godziny (żeby się ” przegryzł”). Ten sos jest świetnym dodatkiem na wielkanocny stół. Można go dodawać do mięs, wędlin, jajek na twardo i ryb w galarecie.
Był przepis na sos, na stół wielkanocny, może teraz coś na wigilię. Zaproponuję smak grzybowy. Potrzebujesz:
- 3 dag dobrych suszonych grzybów
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżkę tłuszczu (ja używam masła)
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól pieprz do smaku
Nasze grzybki pozostawiamy namoczone w wodzie na noc. Następnie, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i dokładnie rozprowadzamy. Do tego dodajemy ostudzony wywar z grzybów (tyle by rozprowadzić mąkę). Pozostały wywar podgrzewamy, wlewamy do niego zasmażkę z patelni. Całość należy wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać pokrajane grzybny i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną zieleninę i gotowe.
W ten sposób, mieliście okazję poznać przepisy na sosy, które wzbogacą menu waszych świątecznych stołów.
Czytaj również: Sos czosnkowy – sprawdzony przepis na pyszny sos