Chyba nie ma osoby, która powiedziałaby z czystym sumieniem, że nie lubi pizzy. Jest to jeden z najpopularniejszych fast foodów, a z drugiej strony możemy ją dostać nawet w dobrej restauracji. Jak jednak nie wydać majątku na dobrą pizzę? Warto zrobić ją w domu – oto prosty przepis.
Przede wszystkim, robiąc pizzę w domu nie musisz ograniczać się do standardów i smaków znanych z pizzerii. Wykorzystuj te składniki, które lubisz lub akurat masz w domu pod ręką. Dodatki na pizzę można spokojnie zrobić z resztek, które znajdują się w lodówce. Został jeden plaster szynki, pół pomidora, a może kawałek ogórka kiszonego? Każdy z nich będzie świetnym uzupełnieniem domowej pizzy.
Zacznijmy jednak od podstaw. Kluczem dobrej pizzy jest jej ciasto. Każdy z nas pa własne preferencje – czy ma być ono grube, a może super cienkie? Osoby dbające o linię mogą wybrać ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej. Najlepszym wyborem będzie mąka luksusowa, czyli mąka nr 500. We Włoszech ten rodzaj mąki oznaczany jest numerem 00. W sklepach dostępne są też mąki, które, jak zapewnia producent, idealnie nadają się na spód do pizzy. Oczywiście pizza wyjdzie także na większości innych rodzajach mąki, więc warto eksperymentować, by wyłapać ten smak, który nam najbardziej odpowiada. Od rodzaju mąki będzie też zależeć sprężystość ciasta.
Kolejnym elementem pizzy, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie jej jedzenia jest sos. Najlepszy sos rodem z Włoch wyjdzie ze świeżych pomidorów, jednak spokojnie w warunkach domowych możemy skorzystać z pomidorów z puszki. Nadawać się będzie też koncentrat pomidorowy, jednak smak takiego sosu nie przypadnie do gustu każdemu. Jest często słodszy, bardziej intensywny i czuć w nim „sztuczność”. Niektórzy też zamiast smarować placek do pizzy sosem przed dodaniem pozostałych składników, praktykują polewanie pizzy nim po wypieczeniu. Ze względu na to jaki sos przygotowujemy, proces ten będzie się różnił.
Ostatnią rzeczą na jaką warto zwrócić uwagę to składniki. Warto sięgnąć po produkty lepszej jakości, dzięki czemu wydobędziemy smak pizzy. Tak, jak pisaliśmy wcześniej, jako dodatki na pizzę można używać niemal wszystkiego co mamy pod ręką, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i gust smakowy. Ważne jest ser – warto wydać kilka złoty więcej i sięgnąć po włoską mozzarellę. Szerokim łukiem polecamy omijać wszelkie wyroby „sero-podobne”.
Na koniec łatwy przepis na domową pizzę
Ciasto:
- Ok. 500 g mąki
- 1 szklanka letniej przegotowanej wody
- 50 g drożdży (najlepsze będą świeże drożdże)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól – do smaku
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Zioła (np. bazylia, oregano)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Sól, cukier do smaku
Czytaj także: Jak zrobić ciasto na pizzę
Dodatki: dowolne
- Przygotowujemy drożdże – rozpuszczamy je w letniej wodzie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, po czym dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz drożdże, po czym wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
- Z ciasta formujemy kulę i natartą oliwą odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy sos.
- Wszystkie składniki na sos podgrzewamy na patelni do czasu uzyskania kremowej konsystencji.
- Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy ciasto na 4 porcje i formujemy mniejsze kule.
- Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na taką grubość, jaką chcemy uzyskać. Należy pamiętać, że podczas pieczenia ciasto jeszcze podrośnie.
- Na każdy placek nakładamy sos pomidorowy i wszystkie dodatki.
- Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
Zobacz także: Sos czosnkowy – sprawdzony przepis na pyszny sos